Generativna umjetna inteligencija osnažuje Googleovu tražilicu

Mogućnost generativne umjetne inteligencije stižu u Googleov najpoznatiji proizvod, internetsku tražilicu, i izgleda kako će pretraživanje weba, kakvo poznajemo, vrlo brzo doživjeti promjene – htjeli mi to ili ne. Lansiranjem Bing Chata i njegovih AI mogućnosti, kao i dodavanja alata za ilustraciju DALL-E izravno u Bing, Microsoft je izazvao Google i počeo mu optimizirati korisnike, pa su i oni brže-bolje obogatili svoj pretraživač novim dodacima, baš kao što su nedavno i najavljivali.

Zasad je riječ samo o eksperimentu Search Labsa, dostupnom određenom broju korisnika i uz prijavu na listu čekanja, no Googleova stranica objašnjava kako će iskustvo pretraživanja izgledati u budućnosti obogaćeno generativnim AI alatima i njihovim rezultatima.

Novi oblik tražilice

Iz Googlea kažu kako novi alati imaju cilj korisnicima olakšati posao pretraživanja, sažimanja rezultata i općenito istraživanja određenih tema. Odgovaranje na pitanja bit će primarni zadatak nove tražilice, a korisnik bi trebao dobiti opsežne odgovore i uvid u bilo koju temu, bez da postavi više pitanja ili pokrene više uzastopnih pretraživanja, pa sam analizira dobivene rezultate. Umjesto toga, taj će posao obaviti AI, koji će odgovore ponuditi u prirodnom jeziku i uz predstavljanje podataka dobivenih pretraživanjem većeg broja izvora s weba.

Iz Googlea su pupci i nekoliko primjera. Među njima su obično pretraživanje, traženje uputa ili odgovor na specifična pitanja, ali i online kupovina, pri čemu novi AI alati također mogu biti od koristi preporučiti određene proizvode prema zadanim kriterijima.

Od naprednih značajki tu je i pomoć pri programiranju i izradi tabličnih izračuna jer nova tražilica može automatski izvoziti rezultate u Sheets aplikaciju.

Dodavanje ovog eksperimentalnog projekta, kažu, tek je prvi korak u obogaćivanju rezultata pretraživanja alatima generativne umjetne inteligencije, a mnoge nadogradnje već su u planu. S ovim projektom Google će nastojati učiniti pregled weba prirodnijim i intuitivnijim nego prije. Želite li i sami provjeriti jeste li među sretnicima koji će imati rani pristup eksperimentu Search Labs, krenite na ovaj link.

Više o temiIzvor:Bug.hr