Veselica: Za desetak godina značajan dio prihoda JANAF-a bit će iz obnovljivih izvora energije

JANAF kao prva kompanija u pretežito državnom vlasništvu organizira networking lunch na kojem će se potencijalni poslovni partneri upoznati s planiranim projektima

Sukladno Strategiji tranzicije i razvoja JANAF-a za razdoblje od 2022. do 2030. s vizijom do 2050., Društvo je odlučilo ulagati u geotermalne izvore, sunčane elektrane, vjetroparkove, ali i druge obnovljive izvore energije. Strategija je usklađena sa Zelenim planom Europske unije te smjernicama energetske strategije Vlade Republike Hrvatske, nije samo energetski trend, već trend i potreba koja za cjelokupno globalno gospodarstvo. U tom procesu diverzifikacije poslovanja na obnovljive izvore energije, planirano je da već desetak godina značajan dio prihoda Jadranskog naftovoda treba donositi upravo obnovljive izvore energije.“, istaknuo je u razgovoru za PoslovniFM Vladislav Veselica, član Uprave JANAF-a.

Realizirani su projekti dviju sunčanih elektrana, jedne na Terminalu Sisak, a druge na Terminalu Žitnjak, dok je u pripremi i projektna dokumentacija za sunčane elektrane na našim Terminalima Omišalj i Slavonski Brod.“, kazao je Veselica najavljujući i javljajući JANAF-a na natječaj koji je raspisala Agencija za ugljikovodike za geotermalnu energiju, što je, kaže, novi veliki izazov.

JANAF je otvorio mogućnost i spreman je i za akvizicije, otkrio je Veselica uredniku podcasta Vrijeme je za gospodarstvo Darku Bukoviću.

Poslovna 2022. godina bila je najuspješnija godina u 50. godišnjoj povijesti JANAF-a: „Da, izniman rezultat. Ostvareni su ukupni prihodi u iznosu od 119 milijuna eura, što je 13% više u odnosu na prihode ostvarene godinu dana ranije. Rekordni ukupni prihodi rezultat su rasta prihoda od osnovne djelatnosti poduzeća – transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata. Samo prihodi od osnovne djelatnosti iznosili su rekordnih 115 milijuna eura.“

Ne, moram i demistificirati i zapravo skinuti aureolu da je JANAF monopol. JANAF je dijelom vezan uz opskrbu rafinerije na trasi Jadranskog naftovoda, što znači da je odgovoran za Rafineriju Rijeka, Rafineriju Pančevo, Rafineriju Szazhalombatta, Rafineriju Bratislava, ali ostvarujemo više od 40% prihoda na međunarodnom tržištu, od skladištenja sirove nafte u Mediteranu jer se doslovno borimo i natječemo s najvećim svjetskim privatnim tvrtkama za taj posao. A to nije lak posao, jer partneri ne vrednuju vlasništvo, nego kvalitetu usluge, poslovnost i profesionalnost, a to je, u principu, nešto za što bih rekao da danas najbolje legitimira JANAF.“, istaknuo je Veselica.

Samo prošle godine, nastavio je, veliki smo kapacitet prema Mađarskoj granici sa 11,4 na 14,3 milijuna tona, što znači da smo u principu kao strateški europski naftovod omogućili sigurnost opskrbe Republici Mađarskoj, Republici Slovačkoj. Time smo pokazali da događaji ne idu ispred nas nego da mi idemo ispred događaja, poručio je član uprave JANAF-a.

Na pitanje urednika kako su na poslovanje utjecali narušeni ugled i kazneni progon te potvrđena optužnica protiv bivšeg predsjednika Uprave, Veselica je odgovorio da su pred njima veliki izazovi, pri čemu je ključ prvo sanirati narušeni ugled, što mu je i uspjelo u proteklih nekoliko godina. dvije godine poslovanja. Osim toga, uspjeli su sve potvrditi i poslovanjem jer se u dijelu ugleda na neki način sve svodilo na vjerodostojnost uprave prema poslovnim partnerima, koji su zbog odredbi ugovora načelno mogli otkazati ugovore s nama u svakom trenutku, naglašava.

I u tome smo uspjeli, o čemu govore i iznimni poslovni rezultati. Reputacija nije samo sanirana nego i unaprijeđena zahvaljujući kvalitetnim upravljačkim odlukama, kontinuiranim strateškim iskoračima i sklapanjem novih vrijednih ugovora“, ističe Veselica. Više od polovice prihoda Društvo ostvaruje u poslovanju s inozemnim kupcima, većim ključnim akterima regionalnog i globalnog naftnog tržišta, velikim naftnim kompanijama i vodećim naftnim trgovcima na tržištu, napominjući i dodaje da je društvo osiguralo i ima stratešku ulogu jedne od najvažnijih sastavnica energetske stabilnosti Republike Hrvatske. , ali i cjelokupne Europske unije: „Već sada su u tijek aktivnosti kojima Društvo teži transformirati Jadranski naftovod u energetsku kompaniju u srednjem roku..“

JANAF kao prva kompanija u pretežito državnom vlasništvu odlučio je organizirati i prvi networking event, i to 1. lipnja, čija je svrha povezivanje Društva s drugim kompanijama, potencijalnim dobavljačima, a sve kako bi se proširio krug poduzetnika koji se javljaju na njihove postupke javne nabave . Na Janaf networking ručku „Što donosi sutra: novim partnerstvima u nove izazove“, pozvani su predstavnici poslovne zajednice, a predstavnici društva, naglašava Veselica, predstavit će politike Društva, kao i nadolazeće projekte šireg kruga gospodarskih subjekata te upoznati potencijalne poslovne partnere otvorene za suradnju. na planiranim projektima.

Ideja je JANAF približiti tržištu te proširiti bazu potencijalnih poslovnih partnera,

Više o temiIzvor:Poslovni.hr