Jedan od najmlađih svjetskih ekonomista otkrio lošu vijest za građane

Glavni ekonomist Europske središnje banke Philip Lane otkrio je što nas očekuje na jesen.

Jedan od najmlađih svjetskih ekonomista ima važnu ulogu u kreiranju monetarne politike eurozone, kojoj od prvog siječnja pripada i Hrvatska.

U ekskluzivnom intervjuu zaDnevnik Nove TVotkrio je loše vijesti. Padu cijena hrane prije jeseni ne treba se nadati. Na pitanje što mu brojke govore i kad će prestati visoka inflacija, Lane je odgovorio: “Ove godine očekujemo značajno smanjenje inflacije. Krajem prošle godine prosječna inflacija u eurozoni iznosila je oko 10 posto. Prema našim projekcijama krajem ove godine trebala bi iznositi oko 2,8”.

“Daleko smo još od toga, ali već ove godine bi se inflacija trebala bitno smanjiti. To će se i nastaviti u 2024., au našim najnovijim projekcijama predviđamo da ćemo se na željenu razinu inflacije od 2. posto vratiti 2025. No, sad smo u svibnju. Bojim se da je do kraja godine pred nama još uvijek značajna inflacija. To se pogotovo odnosi na cijene hrane i usluga. Tu očekujemo da će doći do smanjenja inflacije, ali tek nakon ljeta”, dodao je.

Navodi kako je najveća zabrinutost oko cijena hrane i usluga.

“Cijene energije bile su teme prošle godine, no u međuvremenu su pale. Na određeni način zamijenile su ih visoke cijene hrane i usluga. Na to smo trenutno fokusirani, a postoji i poveznica između njih”, kazao je Lane.

“Primjerice, ako odete u restoran i ondje jedete, suočite se istovremeno s poskupljenjem usluga is poskupljenjem hrane. To smo mi, nara

Više o temiIzvor:Poslovni.hr