Povećanje već od 1. srpnja: Dijelu hrvatskih građana hitno i znatno raste plaća

Plaće bi im, prema dogovoru, trebalo rasti već za srpanj, a svrha tog urgentnog rasta je bar djelomično kompenzirati inflaciju i višegodišnju stagnaciju sudskih plaća.

I dok sudski službenici s resornim Ministarstvom pravosuđa i uprave još uvijek vode pregovore o povećanju plaća, a pravosudni policajci i prosvjeduju, su se nakon bijelog štrajka ovog tjedna ipak uspjeli dogovoriti s Ministarstvom oko povećanja svojih plaća, piše u subotu Jutarnji list.

Međutim, od srijede na večer, kad je postignut dogovor, njegovi detalji obavijeni su u velikoj tajni. Koliko će točno rasti sucima ne žele reći u Ministarstvu pravosuđa i uprave, ao preciznim brojevima ne žele ništa reći ni u Udruzi hrvatskih sudaca.

Valja pojasniti da se dogovorom koje su suci i Ministarstvo u srijedu postigli, odnosi na hitni rast sudačkih plaća, odnosno jedan od tri koraka koji su su u svojim zahtjevima iznijeli. Plaće bi im, prema dogovoru, trebalo rasti već za srpanj, a svrha tog urgentnog rasta je bar djelomično kompenzirati inflaciju i višegodišnju stagnaciju sudskih plaća.

Zašto su, međutim, detalji dogovora o hitnom rastu sudačkih plaća obavijeni velom tajnosti? Jasan odgovor na to pitanje nismo dobili, pa možemo samo spekulirati o razlozima. Jedan od najlogičnijih razloga za tajnovitost na koju su, kako se čini, i suci pristali, jest taj da Maleničino ministarstvo iz taktičkih razloga ne želi otkriti koliko je popustilo sucima sve dok traju razgovori s pravosudnim službenicima i drugim predstavnicima zaposlenih u državnim i javnim službama koji također traže veće mjesto.

Međutim, Ministarstvu pravosuđa i uprave ne ostaje puno vremena za skrivanje detalja o rastu sudskih plaća – da bi se povećanje počelo primjenjivati ​​od 1. srpnja, izmjene Zakona o plaćama sudaca i ostalih pravosudnih dužnosnika moraju biti izglasane ul.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr