Može li Europa krenuti u boljem pravcu? U Hrvatsku su stigli filantropi iz cijelog svijeta i govorili o gorućim problemima

Hrvatska, točnije Šibenik, bio je domaćin PHILEA Foruma 2023. Grad domaćin ugostio je oko 700 gostiju – predstavnika najznačajnijih zaklada iz cijele Europe i dijela svijeta. Ove ugledne ljude ugostila je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, koja ove godine obilježava 20 godina rada.

Sudionici ovog Foruma raspravljali su o tome kako filantropija može pomoći u suočavanju s izazovima današnjice od klime, demokracije, ali i (ne)jednakosti. Razgovarali su o obrazovanju i ciljevima održivog razvoja i, možda najvažnije, kako oblikovati Europu prema budućnosti – gledano iz međunarodne, regionalne i lokalne perspektive.

Inače, PHILEA – Philanthropy Europe Association i međunarodna organizacija sa sjedištem u Bruxellesu koja okuplja europske i svjetske zaklade te nacionalna udruženja zaklada.

Nakon pandemije, Europa je krenula u križ, stoga je ovaj forum od izuzetne važnosti budući da se suočavamo s nejednakošću koja je potaknuta energetskom krizom, odnosno kriza svakodnevnog života sve je veća. Svjedoci smo da raste napetost između civilizacija i svjetonazora. Svijet je na prekretnici i zato je važno govoriti o ovim temama.

Osim brojnih rasprava, domaćini su ovaj Forum iskoristili i za promociju Hrvatske pa su tako sudionici uz Šibenik imali priliku posjetiti i Split, Zadar, Prvić, Zlarin, Murter, Nacionalni park Krkaali i brojne znamenitosti i kulturne ustanove te razgovarati i upoznati se s radom 45 hrvatskih organizacija civilnoga društva.

Hrvatsku su posjetili ljudi koji mogu Europu i svijet usmjeriti u boljem pravcu kroz institucionalni filantro

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr