Erdogan je stari novi predsjednik Turske: “Stvar je praktički već gotov prebrojano je 93 posto glasova”

I u Turskoj se broje glasovi drugog kruga predsjedničkih izbora. Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović boravi u Ankariju i otkriva tko je izgledni pobjednik.

GalerijaIzbori u Turskoj - 7 Izbori u Turskoj - 6 Izbori u Turskoj - 5 +4Izbori u Turskoj - 4


Ivana Petrović iz Anakare je obznanila tko je gotovo siguran pobjednik izbora.

“Stvar je praktički već gotov prebrojano je 93 posto glasova od čega je Erdoganu pripalo 52,15, a Kilicdarogluu 47,86. Dakle, jasno je da je Erdogan stari novi predsjednik Turske”, otkrila je.

Ipak, teško da može biti zadovoljan ovom pobjedom.

“Ona je vrlo uska, au nju je uložio jako puno. Prvenstveno difamirajući svoga protivnika, prikazujući lažne snimke kako u brdima pregovara s PKK-om, odnosno kurdsko-ljevičarskom terorističkom organizacijom koja se bori za neovisnost Kurdistana, vrijeđajući protivnika na temelju levitskog podrijetla, povezujući ga s Jedinicama narodne zaštite u Siriji, koja je, naravno, američki saveznik, Erdoğan ljuti neprijatelj. Možemo reći da je Kalicdaroglu postigao dobar rezultat, ali pobjednik nosi sve.”

Kilicdaroglu je večeras odlučio podnijeti ostavku na mjestu predsjednika Republikanske stranke, unatoč tome što je uspio dobro konsolidirati oporbene stranke napose Kurde koji su se bojali da ih se ne krene dijeliti.

Građani Ankare: “Umorni smo. Želimo slobodu, zadrži svoja prava”

Dan odluke za Tursku. Drugi krug izbora. Dva kandidata. Političar koji je već 20 godina na vlasti ili onaj iza kojeg stoji široka otporna koalicija?

“Postoje samo dva kandidata s obzirom na to da će naši glasati samo za to, vjerujem da će sve vrlo brzo završiti”, rekao je sadašnji predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Ovi izbori se održavaju u jako teškim uvjetima. Protiv nas su pokrenuta ocrnjivanja i klevetničke kampanje svih vrsta. Vjerujem u zdrav razum naših ljudi”, rekao je pak Kemal Kilicdaroglu, predsjednički kandidat za podršku.

Erdoğan je samouvjeren s razlogom, Kilicdarolu je oprezan s razlogom. Predviđali su mu pobjedu u prvom kolu, ali to se nije dogodilo. Prešao je put od vodećeg u svim anketama do zaostatka u svim anketama. Jedan od razloga je ograničen pristup medijima.

“Što se tiče televizije, TRT-a, državnog kanala, oni su imali puno emisija o Erdoğanu, otvoreno ga podržavaju, da li su mu puno minuta, ali samo nekoliko minuta, oko pola sata u cijeloj kampanji Kilicdarogluu. “ rekao je za Dnevnik Nove TV Revolucija Gurkan.

Unatoč tome, mnogi su mu i danas željeli stisnuti ruku.

“Mislim da je Kemal Kilicdaroglu pobjednik”, rekla je stanovnica Ankare.

“Umorni smo. Želimo slobodu, zadrži svoja prava”, rekao je njen sugrađanin.

Jedna polovica Turske traži promjene, pripadnici druge strpljivo čekaju darove predsjedničke pratnje. Erdoan je danas, kao i prije dva tjedna, dijelio novac.

“Nadamo se da će ishod biti dobar za našu zemlju. Naravno, u mom srcu je da predsjednik pobijedi“, kaže Elif iz Istanbula.

Dijeljenje novca nije jedina neobična situacija koja se dogodila na turskim biračkim mjestima. Bilo je tu mladenaca, birača koji su došli s kućnim ljubimcima, pa čak i domaćim životinjama.

Međunarodne posljedice izbora

“Izbori su bitni ne samo za Tursku, već i globalno. Najveći izazov na unutarnjem planu defakto će biti taj odnos prema Siriji. Obojica kandidata govorila je kako želi poboljšati odnose sa Sirijom kako bi se sve izbjeglice mogle vratiti kući. Nije mi jasno kako će predsjednik Erdogan poboljšati te odnose jer je on jako duboko ušao u Siriju, njegovi opunomoćenici tamo rade skoro svaki dan”, objasnio je Petrović.

Zanimljivo je i da Erdogan nije dovodio u pitanje ugovor s Europskom unijom prema kojem sirijske izbjeglice drži na turskom tlu.

“To je zapravo način na koji Erdogan komunicira svoju politiku. To je često puta i rub ucjene mislim da će to biti veliki izazov i za EU i za NATO savez.

“Neke iznutra informacije govore da su pregovori u tijeku da će na kraju i pustiti Švedsku u NATO”, objasnio je Petrović.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr