Tko kupuje jednoroge?

Danas u svijetu postoji milijun i jedan pokretanje, i dok će neki proći taj put startupa i postati punopravne samodostatne tvrtke, drugi će se ispuhati i jednostavno neće uspjeti. Jako mali broj ovih uspješnih i odabranih startupa postat će vrijedan više od jedne milijarde dolara, pa će ih se nazvati monokromatski. Iako svi znaju za jednoroge i znaju koje su to tvrtke, postići vrijednost veću od jedne milijarde je zapravo rijedak pothvat, a još je rjeđe kupiti jednog takvog jednoroga.

U SAD-u se u zadnjih 25 godina pojavilo više od tisuću privatnih startupa koji su dosegli procjene od milijardu dolara. Iako neki od tih startupa na kraju izađu na burzu i postanu poznata imena, osnivači često izlaze iz startupa spajanjem i akvizicijom, a još češće prodaju startup nekog drugog. Zapravo, od 1997. godine više od polovice od 1110 jednorog u SAD-u prodano je na neki način – bilo putem IPO-a, izravnog uvrštenja, SPAC-a ili akvizicije.

Ilja Strebulajev, profesorica financija i privatnog kapitala na Stanford Graduate School of Business, donosi nam ovu vizualizaciju koja prikazuje tvrtke koje su stekle najviše jednoroga u posljednjih 25 godina. Strebulaevljeva baza podataka navodi 137 privatnih i javnih tvrtki zajedno s tvrtkama koje su kupile barem jednog jednoroga od 1997. do danas što je ukupno 177 akvizicija.

Najveći američki kupci jednoroga

Ukupno je 27 tvrtki kupilo dva ili više jednoroga, što čini gotovo 38 posto svih akvizicija. 110 tvrtki kupilo je samo jednog jednoroga.

Metamatična tvrtka Facebooka, predvodi skupinu s najvećim brojem akvizicija jednoroga u SAD-u, kupivši pet jednoroga od svog osnutka 2008., uključujući: Kustomer, WhatsApp, Instagram, CTRL-Labs i Oculus VR.

Značajno, WhatsApp, koji je akviziran za 19 milijardi dolara bio je Metina najskuplja akvizicija do sada, veća čak devet puta od njihove sljedeće najveće kupnje koja je bila Oculus VR.

U međuvremenu, Abeceda (sada matična tvrtka Googlea) i Cisco izjednačeni su na drugom mjestu s po četiri akvizicije jednoroga u SAD-u. Za razliku od svojih kolega iz Big Tech-a, Apple je napravio samo jednu akviziciju jednoroga u SAD-u, a radi se o navigacijskoj tvrtki HopStop koja je pomogla uvođenje značajki javnog prijevoza u Apple Maps.

Usporavaju li akvizicije jednoroga?

Avizicije jednoroga pokreću dva čimbenika: brzina stvaranja novih jednoroga i šire okruženje za transakcije spajanja i preuzimanja. Za početak, nastajanje novih jednoroga uvelike utječe na okruženje poduzetničkog financiranja. Mogućnosti financiranja povećavaju se kada se kamatne stope snižavaju, što rizične ideje većeg pothvata čine primamljivijima.

Tijekom posljednjeg desetljeća ustrajno niskih kamatnih stopa sve do 2022., jednorozi su cvjetali više nego ikada. Međutim, era ‘jezero zarade’ možda je došla svom kraju, što znači da bi još neko vrijeme, barem dok se monetarna politika ne prestane stezati, jednorozi mogla postati rijetki prizor. Akvizicije jednoroga također mogu doživjeti sličnu sudbinu. Stalna inflacija antimonopolskih mjera samo su neki od čimbenika koji su dov

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr