'Neprovocirani napadi na NATO jedinice su neprihvatljivi. Opekotine su zadobili i naši vojnici…'

KFOR SE OGLASIO O KOSOVU:

Foto: LAURA HASANI/REUTERS

Neprovocirani napadi na postrojbe NATO-a su neprihvatljivi i KFOR će nastaviti ispunjavati svoj mandat na nepristran način, priopćio je KFOR.

Iz KFOR-a su priopćili da je 25 vojnika mirovne misije ozlijeđeno u Zvečanu tijekom nasilne prosvjede Srba u ponedjeljak.

POGLEDAJTE VIDEO:

Iz KFOR-a su za kosovsku Kohu rekli da su danas poslijepodne jedinice KFOR-a raspoređene u četiri općine na sjeveru Kosova, kako bi se suzbile nasilne demonstracije koje su izbile nakon što su novoizabrani gradonačelnici općina pokušali ući u svoje urede.

Podsjećamo, kosovska policija je u ponedjeljak ujutro suzavcem pokušala rastjerati Srbe koji su prosvjedovali ne bi li spriječili albanske gradonačelnike, izabrane na nedavnim izborima, da preuzmu dužnost u mjestima s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova. Gradonačelnici su izabrani na lokalnim izborima koje su kosovske vlasti provele 23. travnja u četiri općine s većinskim srpskim stanovništvom, koje je u velikom broju bojkotiralo izbore: sudjelovalo je tek oko 1.500 birača od nekih 45.000 upisanih.

Foto: LAURA HASANI/REUTERS

Tijekom prosvjeda su, navodi KFOR, vojnici talijanskog i mađarskog kontingenta bili meta napada. Vojnici su, navodi dalje KFOR, zadobili brojne prijelome, kao i opekline od eksplozije zapaljivih naprava.

Iz KFOR-a su također dodali da su ozlijeđeni dobili hitnu liječničku pomoć medicinskih jedinica KFOR-a i da su trenutno pod nadzorom medicinskih timova.

POGLEDAJTE VIDEO:

– Zapovjednik misije KFOR-a, general bojnik Angelo Michele Ristuccia, prati razvoj situacije i izražava žaljenje zbog ozlijeđenih tijekom sukoba. Ničim izazvani napadi na jedinice NATO-a su neprihvatljivi i KFOR će nastaviti ispunjavati svoj mandat na nepristran način – priopćili su iz KFOR-a.

OVDJE PRATITE SITUACIJU U UKRAJINI IZ MINUTE U MINUTU

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr