Podnesene prijave zbog zataškavanja vršnjačkog nasilja u školi u Strožancu: O svemu se oglasila i ravnateljica

Odvojene kaznene prijave DORH-u zbog zataškavanja vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi u Strožancu, istočno od Splita, podnijeli su zabrinuti roditelji i učiteljica Zrinka Perković Dodig kojoj je u ponedjeljak Školski odbor otkazao ugovor o radu, doznaje se u utorak od roditelja učenika te škole.


Ravnateljica Osnovne škole u Strožancu Žana Prižmić izvijestila je pak da je dala otkaz učiteljici Zrinki Peraković Dodig u ponedjeljak i to zbog brojnih propusta u radukoje je, kako je navela, utvrdila i inspekcija Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Roditelji su izvijestili da su prijavu DORH-u podnijeli prije desetak dana zbog incidenta kojeg je 9. ožujka izazvao isti dječak iz petog četvrtka koji je u prošlim nastavio zaprijetio učitelju i učenicima željeznom šipkom rekavši da je on novi Kosta K.

Dječak je na hodniku škole oborio na pod svojeg kolegu iz petog razreda pokušavajući ga laktom gušiti što je šokiralo mnoge roditelje čija djeca idu u tu školu, rekli su Hini roditelji koji su zamolili da ostanu anonimni.

O tom incidentu koji se, po tvrdnjama roditelja, zataškao jedina je upozoravala učiteljica Zrinka Perković Dodig koja je potvrdila da je i ona podnijela kaznenu prijavu zbog zataškavanje incidenta u školi gdje je bila razrednica tom dječaku do incidenta, a nakon kojeg je, sedam dana kasnije, premještena u drugi razred.

“Budući da se o tom incidentu više uopće nije govorilo, obratila sam se DORH-u i prijavila zataškavanje incidenta iz ožujka ove godine, to jest podnijela sam kaznenu prijavu DORH-u”, rekla je Hini učiteljica Perković Dodig.

Kako se saznaje, za sutra je planiran sastanak Roditeljskog vijeća škole u Strožancu na kojem će se raspravljati o stanju u toj školi. Ravnateljica kaže da je učiteljica Zrinka Perković Dodig dobila otkaz zbog broja propusta u radu.

Ravnateljica Osnovne škole u Strožancu Žana Prižmić rekla je da je dala otkaz učiteljici Zrinki Peraković Dodig u ponedjeljak i da se radi o osobito teškim povredama obveza iz radnog odnosapa nastavak radnog odnosa s njom više nije bio moguć, rekao je Prižmić u izjavi dostavljenoj Hini.

Naglasila je da odluku o otkazu ugovora o radu donosi ravnateljica poslodavca OŠ Strožanac, a ne Školski odbor koji je upravljačko tijelo i koje je dužno štititi interese OŠ Strožanac.

Školski odborpojasnila je Prižmić, ima svoje vlasti propisane Statutom OŠ Strožanac i čini ga sedam članova te u njemu ne sjede samo predstavnici osnivača, kako se to svakodnevno plasira u medijima, već i predstavnik Vijeća roditelja, predstavnik radnika OŠ Strožanac te još dva predstavnika izabrana od Učiteljskog vijeća.

Svoju odluku o izvanrednom otkazu učiteljici Zrinki Perković Dodig, ravnateljica je, kako je protumačila, temeljila na brojnim njezinim povredama, a prije davanja prethodne suglasnosti Školskog odbora, članova Odbora je upoznala sa svim razlozima. Po njezinim riječima, na članove Školskog odbora vršen je pritisak s brojnih strana, a bez da se uopće znalo o razlozima njezine odluke na kojima se temelji otkaz.

Ravnateljica navodi kako je apsolutna neistina koja se već danima provlači u medijima da je izvanredni otkaz ugovora o radu primila učiteljica koja je pozvala policiju i prijavljeno vršnjačko nasilje u OŠ Strožanac te da je otkaz dobila potpuno drugu učiteljicu (Zrinka Perković Dodig) kojoj je, između ostalog, i prosvjetna inspekcija Ministarstva obrazovanja utvrdila brojne nepravilnosti u njezinom postupanju i izricanju pedagoških mjera u pogledu učenika koji se u javnosti označava kao nasilnik, a što naravno nije točno.

Kaže da je od 15. svibnja pa do dana donošenja odluke o otkazu, učiteljica Zrinka Perković Dodig počela “čak sedam teških povreda obveza iz radnog odnosa”. Naglasila je da je jedna od tih povreda i ta da učiteljica nije postupila po prijavljenom vršnjačkom nasilju koje se dogodilo u njezinom razrednom odjelu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr