Riječki bombaši radili su stvari neviđene kod nas: “Bili su uvjereni da mogu izvoditi anonimne kriptotransakcije kojima je nemoguće ući u trag”

Gotovo pet milijuna eura u kriptovalutama – toliko su tražili bombaši koji su nakon aktiviranja eksplozivnih naprava upali u policijsku zasjedu na riječkom području. Za policiju – oni su profesionalci koji znaju sakriti tragove na internetu, a alati su im bili dark web i kriptovalute. Priču donosi reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

GalerijaIznudama do kriptovaluta - 1 Iznudama do kriptovaluta - 2 Iznudama do kriptovaluta - 3 +1Iznudama do kriptovaluta - 4


Dvojac je trenutno iza rešetaka. Pred istraživačima – još posla. “Naravno da se želi razjasniti sve što može biti pozadina ovog čina”, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Tereti ih se za cijeli serijal djela – postavljali su i aktivirali improvizirane cijevne bombetako su iznudom od velikih tvrtki tražili milijune.

“Tijekom pretrage pronađene su još tri eksplozivne naprave”, dodao je Božinović. neobičan sam, nabavili su ih na dark webu. Za policiju – riječ je o kriminalcima koji se izvrsno snalaze u virtualnom svijetu – dosad neviđeno u Hrvatskoj.

Tragovi se sve bolje mogu sakriti, rekao je Alen Delić iz Udruge menadžera sigurnosti.

„Međutim, ne smijemo zaboraviti kad imamo ovaj tzv. izvan mreže svijet – onaj dio o bombama, ta druga komunikacija se odvija uživo. Tako, postoje drugi tragovi koji mogu dovesti do počinitelja“, zaključio je Delić.

Prijetili su putem maila, skrivali identitet i lokaciju. „U tom anonimnom prostoru postoje različite službe koje djeluju kako bi presrele različitu komunikaciju”, kazao je Delić.

Pali su u policijskoj zasjedi. Iznudom su tražili četiri milijuna i 600 tisuća euraali u kriptovalutama.

“Siguran sam da su ti kriminalci bili uvjereni da su u stanju napraviti kvalitetne anonimne kripto transakcije kojima se nije moglo ući u trag, ali moram priznati da kao stručnjak za kriptovalute, nisam siguran kako bi to učinili potpuno anonimno”, rekao je kripto stručnjak i Blockchain Nikola Škorić.

Objašnjava i da postotak ilegalnih transakcija kriptovalutama nije velik: “Jer se u praksi pokazalo da možda i nije najpametniji način za obavljanje kriminalnih aktivnosti.”

Ali, iščitava se da iza opasnih radnji stoje profesionalci. Ante Letica s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba rekao je: “Sigurno je da su ili sami počinitelji ili eventualni pomagači bili obučeni da imaju vještine spajanja i sastavljanja takvih eksplozivnih naprava koje su, kako kaže policija, nekonvencionalne i vrlo sofisticirane.”

Djela poput iznude, kaže, kao i terorizam kod građana izaziva strah i nesigurnost. Važno je utvrditi jesu li imali – pomagače.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr