(VIDEO) PO PODU VUKU POVRIJEĐENE VOJNIKE KFORA! Stižu dramatične snimke s Kosova, svih više ranjenih: 'Moraju se suočiti s pravdom'

Foto: Guliver Images, REUTERS/Laura Hasani

Autor: Dnevno.hr/IJ

Sve je veći broj ozlijeđenih na Kosovu. Prema posljednjim informacijama, u sukobu snaga KFOR-a i prosvjednika ozlijeđene su najmanje 53 osobe, od čega tri teže.

“Jedan muškarac je operisan iu teškom je stanju jer ima prostrelnu ranu, dok je druga osoba sa teškim ozljedama u fazi dijagnostike”, rekao je za N1 načelnik Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici. Zlatan Sito.

KFOR, mirovna misija na Kosovu pod vodstvom NATO-a, osudila je nasilje.

“Suprotstavljajući se najaktivnijim prosvjednicima, više vojnika talijanskog i mađarskog kontingenta KFOR-a bilo je predmet ničim izazvanih napada i zadobilo je traumatske rane s prijelomima i opeklinama uslijed eksplozije zapaljivih naprava”, stoji u priopćenju KFOR-a, prenosi agencija Reuters.

#NATO oštro osuđuje ničim izazvane napade protiv@NATO_KFORtrupe u sjevernoj #Kosovo, zbog čega je više njih ozlijeđeno. Takvi napadi su potpuno neprihvatljivi. #KFOR poduzeti će sve potrebne radnje da ispuni svoj mandat UN-a. https://t.co/A7p6ovxsLN

— Oana Lungescu (@NATOpress) 29. svibnja 2023

predsjednik Kosova Vjosa Osmani optužila je srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića za situaciju na Kosovu

U objavi na Twitteru napisala je da su srpske ilegalne strukture pretvorene u kriminalne skupine napale kosovsku policiju, časnike KFOR-a i novinare.

“Oni koji izvršavaju Vučićeve naloge za destabilizaciju sjevera Kosova moraju se suočiti s pravdom”, napisao je Osmani.

Srpske ilegalne strukture pretvorene u kriminalne skupine napale su kosovsku policiju, časnike KFOR-a i novinare.

Ovakve neprihvatljive nasilničke radnje trebaju svi osuditi. Oni koji izvršavaju Vučićeve naloge za destabilizaciju sjevera Kosova, moraju se suočiti s pravdom.

— Vjosa Osmani (@VjosaOsmaniPRKS) 29. svibnja 2023

Društvenim mrežama kruže uznemirujuće snimke na kojima se vide ranjeni vojnici KFOR-a. Na nekima se vidi kako ranjenike vuku po podu.

🇷🇸🇽🇰⚡Snimka sukoba na sjeveru Kosova između Srba i NATO okupatora. pic.twitter.com/GnFQjk0X3k

— Zlatti71 (@djuric_zlatko) 29. svibnja 2023

Srbi se ne šale.

Sukobi između snaga KFOR-a i Srba na Kosovu… pic.twitter.com/ihnp5ASzQ1

— Richard (@ricwe123) 29. svibnja 2023

Predstavnici zemalja Kvinte u Prištini – SAD-a, Velike Britanije, Italije, Njemačke i Francuske – zatražili su od premijera Kosova Albina Kurtijte poduzeti korake koji bi doveli do deeskalacije nasilja.

Autor:Dnevno.hr/IJ

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr