Znak za mir, palac gore i odmahivanje glavom: Ove su geste u nekim zemljama iznimno uvredljive

Znak za OK👌

Gost u redu jednostavan je položaj kažiprsta i palca tako da čine zatvoreni krug. Ova gesta je uobičajena u cijelom svijetu. Postoje li negativne konotacije?

Preporučamo izbjegavanje ove geste ako putujete prvenstveno u Brazil ja TUŽNO. U Brazilu se ova gesta često koristi kao uvreda, shvaćena je kao srednji prst u našoj kulturi. U SAD-u se ponekad koristi kao simbol nadmoći bijele rase. Ako ne znate cijeli kontekst situacije u kojoj se nalazite, bolje je da u potpunosti izbjegnete ovu gestu.

Na kraju, ali nije manje važno, ova gesta može biti uvredljiva bilo kada i bilo gdje, ovisno o kontekstu. Zašto? Ponekad gestikulira u redu može protumačiti kao sarkastično zanemarivanje nečijeg mišljenja ili čak kao odbijanje komunikacije. Dakle, ključ je u procjeni situacije.

Palac gore: odobravanje ili?👍

Možda mislite da je palac gore bezopasan način iskazivanja odobravanja ili podrške. Iznenadili biste se u koliko zemalja bi se vaši sugovornici mogli osjećati uvrijeđenima! Zapamtite ove destinacije, ako ih planirate posjetiti: Italija, Grčka, Iran ja Irak.

U ovim kulturama je palac gore često shvaćen kao srednji prst u našoj kulturi. Možda će vas to iznenaditi, pogotovo kada su u pitanju europske zemlje, ali planirate li posjetiti Italiju i Grčku, očekujte veliki broj takvih primjera. Objekti kulture poznati su po svom bogatom stilu izražavanja, s vrlo izraženom gestikulacijom. Većini gesta specifičnih za ovo podneblje ne možemo napisati univerzalna značenja.

Stoga za opušteno i bezbrižno putovanje istražite kulturološke razlike i oslonite se na Mnogi prevoditelji.

Držim palčeve🤞

Planirate li posjetiti Vijetnam? Ova prelijepa azijska zemlja postaje sve popularnija među turistima. Važno je napomenuti da se vijetnamska kultura razlikuje u odnosu na naše poimanje primjerenog i poželjnog. Postoji jedna gesta koju biste posebno trebali izbjegavati dok ste tamo.

Držim palčeve naširoko se tumači kao “sretno” u zapadnim kulturama, ali ne u Vijetnamu. Ondje se ova gesta smatra nepristojnom jer položaj šake podsjeća na intimne dijelove tijela. Dakle, ako planirate putovati u Vijetnam, ovu gestu izbjegavajte koristiti, osobito u blizini djece i starijih osoba.

A pitate li se kako se snaći jer ne čitate vijetnamsko pismo – ne brinite. Oslonite se na pametni prevoditelj i osigurajte si razumijevanje svega oko vas. Slikaj i prevedi! Toliko je jednostavno. Znakovi, jelovnici u restoranima, vozni redovi i informacije na kolodvorima, za Bazen nema prepreke.

Rogovi🤘

Ne postoji univerzalno tumačenje ove geste, a svako tumačenje ovisi o tome koga pitate i gdje se nalazite. U nekim se subkulturama rogovi smatraju pozitivnim simbolom snage i moći. Međutim, u mnogim kulturama, ova se gesta smatra zlom referencom na Antikrista. To je poseban slučaj u zemljama s bogatim kršćanskim naslijeđem i poviješću, kao što su Italija, Španjolska, Mađarska, Poljskaa ovdje možemo svrstati i Hrvatsku.

Paradoksalno, u nekim se zemljama ova gesta smatra znakom zaštite od zla. Zbunjeni? Pa, mogli bi biti i vaši sugovornici ako se nepromišljeno poslužite ovom gestom. Dakle, izvan rock koncerata, najbolje je u potpunosti izbjeći ovu gestu.

Više o temiIzvor: Journal.hr