Je li AOC Porsche Design Agon Pro PD32M stvarno Porsche među monitorima?

SPECIFIKACIJE – AOC Porsche Design Agon Pro PD32M
Zaslon 32” (3840×2160) / 144 Hz
Tip matrice / pozadinsko osvjetljenje IPS, Mini LED
Kontrast / svjetlina 1000:1/ 600 cd/m2, 1600 cd/m2 (vrhunac)
Vrijeme odziva 1 ms (GTG)
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178 / 178°
Priključci 2x HDMI 2.1, DisplayPort 1.4, USB Type C, 4x USB Typea A

AOC je među svjetskim liderima u ponudi monitora za gamere, a njihova suradnja s dizajnerskim studijama Porsche Design nije novost. Ovaj put su isporučili veliki 32-inčni 4K monitor klasičnog omjera 16:9. AOC Porsche Design AGON Pro PD32M fokusiran je na dizajn, ali proizvođač niti u jednom trenutku nije smanjio očekivanja u pogledu opreme i performansi.

Osim posebnog dizajna postolja, AOC AGON Pro PD32M mislio je i na ergonomiju pa se uz razne postavke može okretati iu pivot modu.
Osim posebnog dizajna postolja, AOC AGON Pro PD32M mislio je i na ergonomiju pa se uz razne postavke može okretati iu pivot modu.

Aluminijski stalak glavna je dizajnerska odlika monitora i iz pojedinih kutova izgleda tanko, ali je ukupno spreman na sebe preuzeti i zamjetno robusnije uređaje. Stalak se u jednom komadu spaja s monitorom i montaža je gotova ispod minute. Osim posebnog stalka koji u sebi ima ugrađen mali projektor koji na donjem dijelu stalka baca logo Porsche Designa ili marke AGON, monitor ima s obje strane nosač zaslona za slušalice koji se može čuti iz kućišta.

Porsche Design logo na prednjoj strani, tanki rubovi zaslona i specifično postolje definiraju dizajn ovog modela
Porsche Design logo na prednjoj strani, tanki rubovi zaslona i specifično postolje definiraju dizajn ovog modela

S tri ruba prednje strane zaslona ima izrazito tanke rubove dok je s donje strane ostavljen prostor na kojem je još jednom istaknut logotip Porcshe Design. Sa stražnje strane osim dva odvojena prostora za sučelja nalaze se LED trake i kroz OSD izbornik moguće je podesiti RGB rasvjetu ili napraviti poseban light show. Što se tiče ergonomije, monitor podržava pivot opciju, a moguće ga je podesiti po visini, zakretati za 15 stupnjeva lijevo desno ili naginjati za 5 odnosno 23 stupnja.

Sa stražnje strane je RGB osvjetljenje kojim se može detaljno upravljati u postavkama
Sa stražnje strane je RGB osvjetljenje kojim se može detaljno upravljati u postavkama

Ono najvažnije je sam panel, a radi se o IPS ekranu koji dolazi s Mini LED pozadinskim osvjetljenjem i čak 1152 zone lokalnog zatamnjenja. AOC je ponudio izrazito visoku svjetlinu od 600 cd/m2 u standardnom načinu rada, a koja se penje i do 1600 u HDR načinu. S 10-bitnim ekranom i vrlo dobrim prikazom crne zahvaljujući kombinaciji Mini LED-a i lokalnog zatamnjenja, IPS ekran postiže nešto veći kontrast nego obično. Vidljivost je jako dobra iz svih kutova. S obzirom da se radio o premium uređaju koji ima cijenu od 1800 dolara, a kod nas se trenutno može naručiti preko nekih web trgovina za iznos iznad 2100 eura, logično je da će doći s premium značajkama. Monitor pokriva preko 110% DCI-P3 raspona boje.

Sučelja su podijeljena u dva bloka.  S jedne strane su HDMI 2.1 i DisplayPort kao i drugi USB-C uz još četiri klasična USB-a
Sučelja su podijeljena u dva bloka. S jedne strane su HDMI 2.1 i DisplayPort kao i drugi USB-C uz još četiri klasična USB-a

Brend AOC AGON posvećen je gamingu, au tom segmentu model PD32M također ima većinu relevantnih tehnologija. Iako postoje monitori s višim brzina osvježavanja, za veliku većinu igrača 144 Hz u 4K rezoluciji je dovoljno. Na visokim detaljima za 144 FPS-a trebat će vam RTX 4090. Podržani su i FreeSync i G-Sync, au OSD izborniku možete birati propusnost HDMI 2.1 sučelja između 120 Hz za konzole i 144 Hz za računala. Osim dva HDMI 2.1 tu je još i Display Port 1.4 te USB-C koji može preuzeti njegovu funkciju. Monitor dolazi is niskim ulazno kašnjenje od 1 ms, tako da se radi o iznimno dobrom zaokruženom proizvodu.

Uz monitor stiže i dizajnerski daljinski upravljač koji će olakšati navigaciju kroz bogati izbornik
Uz monitor stiže i dizajnerski daljinski upravljač koji će olakšati navigaciju kroz bogati izbornik

Visoka svjetlina, kontrast i HDR performanse uz pomoć visoke svjetiljke zahvaljujući Mini LED tehnologiji glavne su prednosti ovog modela. Osim toga, kupce bi mogle privući ekskluzivni dizajn. Nedavno je predstavio slične modele Philips, no AOC se uspio izdvojiti zbog suradnje s Porsche Designom. Pitanje je samo koliko su kupci spremni platiti za ove vrhunske značajke i dizajn, budući da se u ovom rangu cijene mogu naći konkurenti s OLED panelom ili monitorskim karakteristikama za znatno manji iznos.

Više o temiIzvor:Bug.hr