Zadnjih dana vlada nestašica Hrvatima omiljene namirnice, proizvođači poručuju: “Sadili smo kasnije nego prijašnjih godina”

Ako ste posljednjih dana dali u maloj većoj potragi za krumpirom – niste jedini. Na hrvatskom tržištu vlada mala nestašica Hrvatima omiljene namirnice, ali nema razloga za paniku.

GalerijaNestašica krumpira - 4 Lorena, Bjelovar Slavica, prodavačica +6Zvonimir Taradi, Načelnik općine Belica


Na bjelovarskoj tržnici tek na rijetkim štandovima može se naći krumpir. Trenutno ga nema, lokalna proizvodnja kasni, a onaj koji imamo – nije jeftindoznaje reporterka Dnevnika Nove TV Sara Tomašković.

Stari krumpir prodaje se i po 80 centi po kilogramu. Malo je i starog krumpira na tržištu i to zbog suše prošle godine.

“60 posto je bilo uroda, proglašena je i prirodna nepogodana kraju krajeva – to je realnost, krumpira nema, mogli bismo reći – uvezite od susjeda, kao Europa je slobodno tržišteno nema ga niti na tržištu”, poručuje Zvonimir Taradinačelnik Općine Belica.

U prva dva mjeseca ove godine Hrvatska je izvezla više od 630 tona krumpira, bilo da se radi o onom svježem ili rashlađenom. A uvezla je više od 17 tisuća tona.

Nedostaje mi dok starijeg krumpira, onaj mladi u sadnju je išao kasnije.

“Mi smo krumpir sadili 15 dana kasnije nego prijašnjih godina jer nam vremenske prilike jednostavno nisu dozvolile. Bilo je hladno tlo, onda su kiše nastupile”, kazala je Marija Cafuk iz jednog od OPG-a.

Uzgajivači su optimistični novim urodom. “Ovaj krumpir jako lijepo izgleda, prinosi bi trebali biti jako dobri, krumpira bi ove godine trebalo biti više. Više smo ga zasadili poučeni iskustvom od prošle godine”, dodaje.

Domaći mladi krumpir na tržištu mogao bi biti za manje od mjesec dana.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr