Kineski predsjednik uputio zabrinjavajuću poruku: “Moramo se pripremiti na najgori mogući scenarij”

Kineski predsjednik Xi Jinping sazvao je hitni sastanak s glavnim dužnosnicima za sigurnost u zemlji. Pozvao ih je da se pripreme za najgori scenarij.


“Složenost i kompleksnost pitanja nacionalne sigurnosti s kojima se trenutno suočavamo značajno su porasli. Moramo razmišljati o najgorem mogućem scenariju i pripremiti se podvrgnuti velikim testovima jakih vjetrova i valova, pa čak i opasnog, olujnog mora”, upozorio je kineski predsjednik Xi Jinping dok se obraćao članovima Komunističke partije.

Sankcije i trgovinski rat značajno su nagrizli dominaciju na kojoj se Kina navikla tijekom proteklog desetljeća ili više.

“Moramo ubrzati i modernizirati državne sigurnosne sustave i mogućnosti, s fokusom učiniti ih učinkovitijima u praksi”, istaknuo je Xi. Od prvog dana vladavine, najmoćniji lider u modernoj kineskoj povijesti, inzistira na što “efikasnijoj sigurnosti”.

Također je pozvao Kinu da nastavi s izgradnjom nacionalnog sigurnosnog nadzora sustave rizika i ranog upozoravanja, poboljšati obrazovanje o nacionalnoj sigurnosti i poboljšati upravljanje podacima i sigurnost umjetne inteligencije.

Od dolaska na vlast prije deset godina, Xi je nacionalnu sigurnost učinio ključnom paradigmom koja prožima sve aspekte upravljanja Kinom, kažu stručnjaci.

Koncept nacionalne sigurnosti proširio se na sve, od politike, gospodarstva, obrane, kulture i ekologije do kibernetičkog prostora. Prostire se od dubokog mora i polarnih regija do svemira, kao i velikih podataka i umjetne inteligencije, piše on CNN.

“Sve u Xijevoj NR Kini je nacionalna sigurnost i postoji sve veći fokus na boljoj koordinaciji sigurnosti i razvoja, pri čemu se sigurnosna strana pobjeđuje nad ekonomskim, čini se”, napisao je. Bill Bishopdugogodišnji promatrač Kine.

Također, potpuno kontrolira domaće tajkune i onemogućava ih da čak u primisli postanu moćniji od njega.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr