Ivana Petrović otkrila što joj je sa suda u Haagu posebno ostalo u sjećanju te poručila: “Sudovi ne pišu povijest”

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju osnovan je 1993. godine. S radom je službeno završio 2017. Sve te godine pratila ga je urednica i komentatorica Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.


Sud u Haagu danas je izrekao posljednju presudu za počinjene zločine na području bivše Jugoslavije. Bivši čelnici Državne sigurnosti Srbije Jovica Stanišić i Frenki Simatović osuđeni su na po 15 godina zatvora. Presudom je potvrđena umiješanost Srbije u zločine na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

“Prije svega presuda u cijelosti podupire osuđujuću presudu u predmetima Karadžić, Mladić, Tolimir, Plavšić, Martić. Ne podupire jako lošu presudu u predmetu Vukovarske trojke za Ovčaru. U cijelosti podupire oslobađajuću presudu u predmetu Oluja”, rekla je urednica vanjske politike Dnevnika Nove televizor Ivana Petrović.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, kako se mijenjala politika, dobivao je sve manje na značaju, dodaje Petrović. “Presuda Momčilo Perišić je postavila novi standard u presuđivanju zapovjedne odgovornosti, koji nažalost nije poštivan u predmetu Herceg-Bosne. To je predmet koji će mi ostati posebno u sjećanju, ponajprije zbog tragičnog događaja na sudu tijekom izricanja pravomoćne presude, ali i po tom velikom okviru, ne njihovim pojedinačnim kaznenim odgovornostima, nego po velikom okviru te presude, koja je prema mojim informacijama upravo s tribunala. dva tjedna ranije mijenjan. Veliki oblik presude bio je puno povoljniji. Ta presuda je uvela dodatnu veliku političku zbrku u Bosni i Hercegovini, prije svega u Federaciji“, kazao je Petrović.

U posebnom sjećanju joj, dodaje, ostaje i presuda tzv. “vukovarskoj trojici”, kada je sudac Kevin Parker oslobodio jednoga od njih (Miroslava Radića), Šljivančanina osudio na svega pet godina zatvora, a Mrkšića na 20. “Uočili smo da je tužitelj pod istu točku stavio civile i ratne zarobljenike pa je ta točka odbačena. Šokiran je bio i američki veleposlanik za ratne zločine koji je tada kao slučajno došao u Haag i sjedio u prvom radu. Doslovno sam se sudarila s njim. Htjela sam dobiti izjavu, ali je samo usput dobacio da je šokiran”, prisjetila se Petrović .

“U svakom slučaju, sudovi ne pišu povijest. Oni ne utvrđuju povijesne točnosti, to rade povjesničari. Sudovi sude jednu usku disciplinu koja se zovekazneni postupak. Ono što ostaje nakon zatvaranja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju je vrijedno. Vrijedni su prije svega dokumenti, zapisnici, autentični dokumenti, ali i pravomoćne presude koje će se izučavati na međunarodnopravnim forumima kako bi se njihove dobre stvari, ali i manjkavosti ispravile i međunarodno pravo unaprijedilo”, zaključio je Petrović.

Više o Međunarodnom kaznenom sudu za Jugoslaviju pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr