Dva lica zemlje koja će ubrzo postati središte Europe: “Prilično nadrealan prizor, kao da je s početka 20. stoljeća”

Središte Europe u četvrtak će biti Moldavija. Predsjednici i premijeri 50-ak europskih država okupljaju se na samitu Europske političke zajednice. Pozvani su svi osim Rusije i Bjelorusije.

GalerijaSummit u Moldaviji - 3 Summit u Moldaviji - 2 Summit u Moldaviji - 1 +0Marko Stričević, novinar Nove TV


Samitom u Moldaviji u četvrtak Europska unija poručuje Moldaviji da je neće ostaviti na milost i nemilost Rusiji. Nastavit će joj se pomagati financijski, energetski, vojno i sigurnosno.

“Moldavija je svjetonazorski prilično raslojena zemlja. To je zemlja koja je u stanju na slobodnim izborima izabrati u parlament apsolutno proeuropsku opciju koja se želi otrgnuti iz ruke Rusije. To je zemlja u kojoj Vladimir Putinuživa ocjenu između 30 i 40 posto. No Moldavija je i zemlja koja na svom istoku već 30 godina ima jednu paradržavu zvanu Pridnjestrovlje, koju vojno i financijski na životu drži Moskva.

Izbor mjesta održavanja summita bode oči – u dometu je minobacača, iako se ne očekuju veće provokacije. Scena je pomalo nestvarna. Riječ je o nedavno obnovljenom dvorcu do kojeg je izgrađena nova autocesta. Iziđite tek nekoliko desetaka metara lijevo ili desno – ulazite u tipično sirotinsko moldavsko selo. Prilično nadrealna scena, kao s početka 20. stoljeća”, opisala je reporterka Dnevnika Nove TV. Marko Stričević.

Stričević je objasnio i zašto uz Vijeće Europe, Organizacije za europsku suradnju i razvoj sada imamo još jedan forum sličnog imena – Europska politička zajednica.

“Ovo je politički projekt francuskog predsjednika Emmanuel Macron. No, ako se gleda iz šire perspektive, to bi trebalo poslužiti jačanju utjecaja Europske unije u onim dijelovima kontinenta gdje se Europska unija ne prostire: zapadnom Balkanu, Turskoj i Kavkazu te zemljama poput Moldavije.

No utjecaj Rusije nakon rata u Ukrajini kopni i taj prostor nastoji ispuniti Europsku uniju. Jučer sam dugo razgovarao s jednim moldavskim politologom; oni se nadaju da bi na samitu mogao biti potpisan mirovni sporazum o Nagorno Karabahu. Bio bi to fantastičan uspjeh francuske diplomacije. Bit će zanimljivo vidjeti koliko će se očekivanja sutra ispuniti”, rekao je Stričević te istaknuo turski predsjednikRecep Tayyip Erdoğan neće biti na samitu u četvrtak.

Više o summitu u Moldaviji pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr