Oni najveći osjećaj inflacije, ali mnogi i dalje rade: Hrvatski umirovljenici u nečemu odskaču od europskog prosjeka

ja u zrelim godinama, još uvijek rade. Neki iz želje, a neki iz potrebe.

“40 godina rada, 2300 kn. Dosta mi je do pola mjeseca, moram dalje – 12 godina radim na štandovima s jagodama”, rekla je Mila u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV. Anje Perković.

Prema podacima EU istraživanja o zdravlju i starenju, za razliku od mirovine, u Hrvatskoj umirovljenici u nečemu, ipak odskaču od europskog prosjeka.

“Oko 90 posto ispitanika izjavilo je da posjeduje stambenu jedinicu u kojoj živi, ​​to nije slučaj u Njemačkoj ili Skandinaviji gdje je to veliki problem”, rekao je Šime Smolić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Sve je više i samačkih kućanstava, odnosno starenja kod kuće. Demograf Stjepan Šterc objašnjava zašto do toga dolazi.

“Kasniji stupanj u brak je odlaskom malih obitelji, ostaju staračka kućanstva, pa i smrtnost uzima danaka onda ostane jedan i taj broj jednočlanih kućanstava raste i najviše ih je u ukupnom udjelu“, kaže.

Mladi vide perspektivu, ali…

Oni koji žive sami, najviše se raduju dolasku obitelji.

“Sama živim tu u stanu, nije mi dobro”, rekla je Zagorka iz Zagreba. Dodaje da joj nedostaje obitelj: “Ali dođu oni često, ali nije to to. Toliko mi znači – unuka, mala je, pa je čekam k’o ne znam što, a kad odu – onda sam tužna, ne mogu spavati”.

Vesele se umirovljenici i malim stvarima. Neki ćevapima u dobrom društvu, a neki pivu na Sljemenu.

U moru negativnosti mladi ipak vide perspektivu. Lorena iz Osijeka ide u Srednju ugostiteljsku školu. Bit će posla, bit će i dobra plaća”, navodi.

Negativan prirodni prirast može se vidjeti iu školama, nema škole koja se barem jednom nije suočila s praznim razredima prvašića.

“Prije 6 godina bilo je upisano samo dva razreda, a kako stvari stoje bit će ove godine tri”, navodi Margita Madunić Kaniškiravnateljica Osnovne škole Žitnjak.

“Mi u zadnjih 10-15 godina gubimo između 7 do 9 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola”, upozorava Šterc. I oni koji izađu na tržište rada – nema ih dovoljno, jer potrebe su puno veće pa spašavaju stranci.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr