Šezdesetak ulagača došao je u Zagreb pogledati burzovnu ponudu u regiji

Investicijska konferencija Zagrebačke i Ljubljanske burze ‘CEE Investment Opportunities’.

Raste interes investitora za ovaj dio Europe. U Zagrebu je jučer započela investicijska konferencija Zagrebačke i Ljubljanske burze “CEE Investment Opportunities” na kojoj se, uz domaće i slovensko tržište kapitala, prvi put predstavilo i rumunjsko tržište.

Kako su priopćili sa Zagrebačke burze, događanje se tradicionalno odvija svakog proljeća u Zagrebu od 2014., a koncipirano je kao mjesto susreta slovenskih, hrvatskih i međunarodnih investitora te eminentnih izdavatelja sa Zagrebačke i Ljubljanske burze, s ciljem da se kroz niz individualnih sastanaka na jednome mjestu u kratkom periodu omogući neposredan kontakt tvrtke i investitora.

Jedinstvena prilika
“Na ovogodišnjem događanju uz hrvatske i slovenske kompanije sudjeluju i kompanije uvrštene na makedonsku burzu te po prvi put i nekoliko rumunjskih kompanija s Bukureštanske burze”, navode sa ZSE-a. Sudjelovanje je prijavilo 28 investicijskih društava i banaka, koje predstavlja 60-ak analitičara i investitora iz regije i inozemstva, a ukupno će se održati oko 250 sastanaka s uvrštenim društvima.

U sklopu događanja održane su i prezentacije slovenskog, hrvatskog te rumunjskog kapitala, čije su potencijale prezentirali predstavnici slovenskog investicijskog društva Ilirika, hrvatskog InterCapitala i Bukureštanske burze.

Glavni cilj događanja jest domaćim i stranim investitorima olakšati pristup eminentnim hrvatskim i slovenskim tvrtkama, čime se povećava njihova vidljivost te potencijal i likvidnost. Događaj predstavlja jedinstvenu priliku da se investitori neposredno bolje upoznaju samo s tvrtkama uvrštenim na Zagrebačku i Ljubljansku burzu već je to investicijskim mogućnostima u široj regiji.

Tom prilikom Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, izjavila je da s Ljubljanskom burzom dijelimo sličan razvojni put i ekonomski okvir te iznimno kvalitetno surađujemo.” Neposredan i kontinuirani kontakt između investitora i tvrtke ključan je za razvoj uzajamnog povjerenstva te nam je drago da je ovo događanje preraslo u jedan od središnjih točaka susreta domaćih i regionalnih investicijskih zajednica.

Već neko vrijeme na našim investicijskim događajima sudjeluju i tvrtke uvrštene na Makedonsku burzu, a izuzetno smo sretni što nam se po prvi put ove godine pridružuje i nekoliko društava s Bukureštanske burze. Ovakva događanja također pozitivno utječu na veću vidljivost naših društava na globalnoj investicijskoj karti, a nama burzama pružaju priliku za razmjenu znanja i iskustava”, naglasio je Gažić.

Uspješno partnerstvo
Aleš Ipavec, predsjednik uprave Ljubljanske burze, dodao je kako Ljubljanska i Zagrebačka burza godinama ostvaruju odličnu suradnju kroz brojne inicijative. „Ovo se partnerstvo pokazalo vrlo uspješnim, ne samo u poboljšanju naših uvrštenih tvrtki, nego iu poboljšanju naših uvrštenih tvrtki, nego

Više o temiIzvor:Poslovni.hr