FOTO/VIDEO Pogledajte dirljive prizore Hrvata koji s djecom napuštaju Zambiju

  • Oslobođeni Hrvati vraćaju se iz Zambije s djecom
  • Svima su vraćene putovnice, djeca imaju hrvatske dokumente
  • Djeca su nakon rješavanja dokumentacije predana Hrvatima
  • Pravobraniteljica je obavijestila institucije o govoru mržnje u slučaju Zambije

Hrvati s djecom u Zambiji - 2Hrvati u Zambiji(Foto: Mwebantu.com)

21:45 satiDvanaest hrvatskih državljana, osmero odraslih i četvero njihove djece napustilo je u petak navečer zambijski glavni grad Lusaku te se nalaze na letu za Dubai. Njihov povratak u Hrvatsku očekuje se tijekom sutrašnjeg dana, kazao je glasnogovornik hrvatske vlade. Hrvatska država štitila je prava i interese svojih državljana te im je pružala konzularnu i drugu pomoć u skladu s hrvatskim Ustavom i međunarodnim propisima. Zahvaljujemo i Delegaciji EU-a u Lusaki koja je pružila pomoć u osiguranju povratka hrvatskih državljana.

Hrvatski državljani napustili su Zambiju zajedno s djecom i vraćaju se u Hrvatsku. Država je štitila prava i interese svojih državljana te im je pružala konzularnu i drugu pomoć u skladu s 🇭🇷 Ustavom i međunarodnim propisima.

⬇️https://t.co/ijZZ3pjWIp

— Vlada Republike Hrvatske (@VladaRH) 2. lipnja 2023

Osmero Hrvata jučer je oslobođeno na Visokom sudu u Ndolima pošto je sutkinja utvrdila da nema dokaza da su počinili kazneno djelo trgovine djecom niti da su dokumenti o posvojenju lažni.

20:55 sati Dobre vijesti za osmero Hrvata u Zambiji – Zambijske vlasti predale su četvero posvojene djece iz Konga. Sve je kasnilo, ha nisu uspjeli ni kupiti kartu za prvi mogući let iz Ndolejer je sve bilo popunjeno. Sletjeli su u Lusaku te sada čekaju let iz Zambije prema Hrvatskoj. Više o tome pročitajte OVDJE.

17:01 Veleposlanik Hrvatske u Egiptu Tomislav Bošnjak rekao je da su moguća dva područja iznenađenja – prvo može doći iz zambijskih krugova, dok je drugo moguće iznenađenje tehničke prirode i logistike njihova putovanja.

“Ima nekoliko tehničkih stvari koje još treba riješiti i nisu jednostavne, ali optimistični smo da će se sve brzo riješiti. Za dan-dva vidjet će se apsolutno rješenje ovoga. Moram napomenuti da su iznenađenja moguća”, kazao je Bošnjak u razgovoru za N1.

Svim je formalnostima udovoljeno i možemo nastaviti s planovima repatrijacije četiriju bračnih parova i njihove djece. Mi smo u pomoći u svemu što treba, naši su državljani u stranom svijetu i mi smo tu pri ruci. Ovo je kompliciran postupak, međutim možda je ovo zgodan trenutak da se spomene nešto drugo. Poučeni tim iskustvima možda ćemo popraviti odnose sa Zambijom. Takve situacije moguće je riješiti dogovorom i dogovorima da se ubuduće ne dogodi”, dodao je.

15:49 sati Hrvati s djecom nisu stigli na let u 13 sati. U poslijepodnevnim satima lete u Lusaku i onda će iz Lusake prema Europipiše N1.

14:10 Majka jedne od oslobođenih Hrvatica, Azre Imamović Subošićpotvrdila nam je da su bili u imigracijskom uredu te da su djeca sada s njima.

Poučeni ranijim neugodnim iskustvom, ne želite previše komentirati situaciju dok se ne ukrcaju u zrakoplov, što bi trebalo biti tijekom današnjeg dana.

Hrvati s djecom u Zambiji - 2Jaslice za dijete iz Zambije(Foto: Marko Miščević/Cropix)

13:40 sati Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter rekla je u petak u Hrvatskom saboru da je u u slučaju Zambije bilo govora mržnje te je upozorila da govor mržnje može dodatno potaknuti druge na razne oblike diskriminacije i nasilja.

13:10Veleposlanik u Egiptu Tomislav Bošnjak za HTV je rekao kako su Hrvati preuzeli svoju djecu. Još nije poznato kada će krenuti za Hrvatsku jer iz Ndole nema puno međunarodnih letova.

10:00 sati Ministar pravosuđa Ivan Malenica potvrdio je da su u tijeku “određene diplomatske aktivnosti u Zambiji“ i da još nema novih informacija.

Hrvati s djecom u Zambiji - 2Ministar Ivan Malenica(Foto: DNEVNIK.hr)

9:15Premijer Andrej Plenković rekao je da se “još uvijek vode upravni poslovi vezani za djecu”.

“Sutkinja je navela da nije dokazano da su dokumenti o posvojenju lažni. Podsjećam da je Hrvatska štitila prava i interese naših državljana. Osim prava hrvatskih parova, štitili smo i prava djece. U ovom trenutku vode se daljnji upravnih postupaka u vezi s djecom i vidjet ćemo, sukladno informacijama koje će nam slati naši diplomatski predstavnici, kako će teći dalje ovaj postupak njihova spajanja s djecom. Nadamo se što skorijem povratku u Hrvatsku”, izjavio je premijer na početku današnje sjednice Vlade.

9:00 “Tijekom ročišta bilo je jasno da će imigracijski ured djecu predati kada dobiju napisanu presudu”, objasnila jeAndreja Metelka-Zgombićdržavna tajnica Ministarstva vanjskih poslova, zbog čega djeca nisu odmah predana hrvatskim posvojiteljima.

Hrvati s djecom u Zambiji - 2Hrvati u Zambiji(Foto: Sun FM Zambija)

“Trebalo je određeno vrijeme da se presuda napiše. Ona ju je poslala kasno poslijepodne, ali tada više nije bilo moguće ići u imigracijski ured”, pojasnila je Metelko-Zgombić u Dnevniku Nove TV.

Razgovor pogledajte >>OVDJE.

8:50 Imigracijski odjel u Zambiji nije u petak pustio djecu Hrvata unatoč nalogu sutkinje. Problem je nastao u tome što je dokumentacija čekala prije, pa im je završilo radno vrijeme.

“Tijekom današnjeg popodneva vraćeni su im putni dokumenti, ali u ovom trenutku moraju još odraditi određene formalnosti kako bi se i djeca pustila. isteka radnog vremena to danas nije bilo moguće”, objasnio je u petak Dario Klasić, hrvatski konzul iz Pretorije.

Klasić je rekao kako se nada da će prema Hrvatskoj krenuti u ranim poslijepodnevnim satima. Broj letova iz Ndole nije velik te odlazak ovisi o tome kad će djeca biti spremna na put. Direktne linije nema te ih očekuje i nekoliko prijesjedanja, a najbliže Hrvatskoj sletjet će u Beč.

Poučene iskustvom, obitelji uhićenih, kao i oni sami, danas su iznimno oprezne.

8:30 Četiri hrvatska para trebala bi se danas vratiti u Hrvatsku nakon šestomjesečne sudske agonije, zajedno sa svojom četvero posvojene djece.

Sud u zambijskom gradu Ndola zaključio je u petak da država nije uspjela dokazati pokušaj trgovine djecom, kao ni da su dokumenti za posvajanje lažni. Hrvati su odmah pušteni i vraćene su im putovnice. Po brzom postupku vraćaju se u zemlju.

Hrvati s djecom u Zambiji - 2Hrvati u Zambiji oslobođeni – 3(Foto: DNEVNIK.hr)

Ministar obitelji i socijalne politike Marin Miletić rekao je u petak da će za Hrvate u Zambiji, zajedno s njihovom posvojenom djecom, biti organiziran najbrži mogući transfer u našu zemlju.

Više pročitajte >>OVDJE.

8:10 Ministar pravosuđa Ivan Malenica najavio izmjene zakona koje bi trebalo bolje regulirati međunarodno posvajanje. Za Hrvate koji dolaze iz Zambije više ne bi trebalo biti problema. “Njima se priznaje strana sudska odluka”, naglasio je ministar.

“Djeca imaju hrvatske dokumente i vraćaju se u Hrvatsku kao hrvatski državljani. Što se toga tiče, ne može se više osporavati”, istaknuo je Malenica.

Više pročitajte >>OVDJE.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr