Majka i djevojčica (9) poginule jer je sklonište u Kijevu bilo zatvoreno: “Nema opravdanja za ovu razinu nema u gradu”

Devetogodišnja djevojčica, njezina majka i još jedna žena poginule su u četvrtak dok su se žurile do skloništa u Kijevu da bi otkrile da je ono zatvoreno.

“Nema opravdanja za ovu razinu nemara u gradu”, rekao je Vladimir Zelenski u večernjem video obraćanju. Dodao je kako je ministar strateške industrije i ministar unutarnjih poslova rekao da provedu “kompletna revizija skloništa“.

Policija je privela četiri osobe, od kojih bi protiv tri mogla biti podignuta optužnica službeni nemarobjavio je MUP u Telegramu.

Ove smrti uznemirile su javnost, a Zelenski je obećao oštar odgovor koji je, čini se, bio usmjeren na gradonačelnika Kijeva Vitalij Kličkobivšeg svjetskog boksačkog prvaka koji se i ranije sukobljavao s predsjednikom. Zelenski je rekao da su stanovnici Kijeva objavljivali informacije o zatvorenim skloništima i nepostojanju skloništa u nekim dijelovima grada.

Na sastanku lokalnog odbora u petak, Kličko je priznao da snosi dio odgovornosti, ali je rekao da su drugi krivci, prije svega predsjednici saveznici. Gradonačelnik je rekao da je potrošnja na skloništa u kijevskim četvrtima, od kojih većinu vode članovi Zelenskijeve stranke Sluga naroda, “krajnje nezadovoljavajuća” i naglasio da je šef vojne uprave osoba koju imenuje za predsjednika.

Kličko je pozvao na “podijeljenu i pravednu odgovornost” i rekao da bi mogao lobirati za smjenu načelnika okruga nakon revizije troškova održavanja skloništa. “Okruzi glavnog grada nisu zasebne kneževine gdje možete hodati u bijelim rukavicama i zanemarivati ​​svoje dužnosti”, rekao je Kličko i dodao da neće tolerirati “sabotažu”.

Zelenski je još u studenom optužio Klička da je loše obavio posao s hitnim skloništima za pomoć ljudima bez struje i grijanja.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr