Unatoč gospodarskom usporavanju, američki poslodavci otvorili su 339 tisuća radnih mjesta

Zapošljavanje u SAD-u je poraslo prošlog mjeseca jer su se otvorili američki poslodavci 339.000 radnih mjesta, daleko iznad očekivanja, prema izvješću Ministarstva rada koje je objavljeno u petak. Povećanje broja radnih mjesta za ožujak i travanj također je bilo veće nego što je ranije objavljeno. Travanjski broj poslova revidiran je veći za 41.000, dok je broj iz ožujka revidiran veći za 52.000, objavio je NPR.

Plaće u javnom i privatnom sektoru porasle su za 339.000 za ovaj mjesec, bolje od procijenjene Dow Jones od 190.000 i obilježavajući tako 29. mjesec zaredom pozitivnog rasta broja radnih mjesta. Stopa nezaposlenosti u svibnju je porasla na 3,7 posto u odnosu na procjenu od 3,5 posto, iako je stopa participacije radne snage ostala nepromijenjena. Stopa nezaposlenosti bila je najviša od listopada 2022., iako je još uvijek blizu najniže od 1969. godine.

Prosječna plaća po satu, ujedno i ključni pokazatelj inflacije, porasla je za 0,3 posto u mjesecu, što je u skladu s očekivanjima. Na godišnjoj razini dobivene su porasle 4,3 posto što je 0,1 postotnih bodova ispod procjene. Prosječni radni tjedan smanjio se za 0,1 sat na 34,3 sata.

Tržišta su pozitivno reagirala na izvješće, s terminskim ugovorima vezanim za Dow Jones Industrial Average za oko 200 bodova. Porasli su i prinosi na državne obveznice. Skok zapošljavanja u svibnju bio je gotovo u skladu s 12-mjesečnim prosjekom od 341.000 na tržištu rada koji se iznimno dobro održao u gospodarstvu koje usporava jelo, objavio je američki NBC.

Konstantno povećanje kamatnih stopa

Stručne i poslovne usluge dovele su do otvaranja radnih mjesta u mjesecu s neto 64.000 novih zapošljavanja. Vlada je pomogla u povećanju broja s dodatnih 56.000 radnih mjesta, dok je zdravstvo doprinijelo s 52.000. Ostali značajni dobici uključuju slobodno vrijeme i ugostiteljstvo (48.000), građevinarstvo (25.000) te prijevoz i skladištenje (24.000).

Brojevi o radnim mjestima u svibnju dolaze u izazovna vremena za gospodarstvo, pri čemu mnogi stručnjaci i dalje očekuju recesiju kasnije ove godine ili početkom 2024. Nedavni podaci pokazali su da potrošači nastavljaju trošiti, iako sve više štete i sve više koriste kreditne kartice za plaćanje svojih kupnji.

Otporno tržište rada također je pomogao poduprijeti potrošnju, pri čemu se broj otvorenih radnih mjesta u travnju ponovno popeo iznad deset milijuna jer je poslodavcima još uvijek teško popuniti slobodna radna mjesta. Također, čini se da je jedan veliki potencijalni problem za američko gospodarstvo otklonjen, budući da su zaraćene strane u Washingtonu ovog tjedna postigle dogovor o gornjoj granici duga.

Ipak, pred SAD-om ostaju druga pitanja. Federalne rezerve podigle su referentne kamatne stope deset puta od ožujka 2022. u nastojanju da

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr