Visoke cijene i nedostatak adekvatne ponude tjeraju kupce iz grada

Tijekom travnja u Zagrebu je zabilježen porast cijena stanja u usporedbi s prethodnim mjesecom, a njihova prosječna tražena cijena na oglasniku Crozilla.com bila je 2800 eura po kvadratu.

Analiza podataka oglasnika Indomio mreže, Crozilla.com i Indomio.hr, ukazuje na različite cjenovne raspone ovisno o lokaciji. Prosječne oglašavane vrijednosti kreću se do oko 3.200 eura po kvadratu, a kvartovi u središtu grada imaju više cijene, dok su u perifernim područjima nešto niže.

Zagrebačko tržište nekretnina karakterizira dinamičnu atmosferu s raznolikom ponudom i potražnjom. Međutim, primjećuje se i nedostatak određenih tipova stanova na tržištu, posebice kvalitetnih stanova s ​​dobrim rasporedom prostora i na dobrim lokacijama, u zoni javnog gradskog prometa.

Cijene stambenih kvadrata u pojedinim gradskim četvrtima

Središte Zagreba atraktivan je dio grada za kupnju stanova, koji se na tom području kupuju i za stanovanje, ali i za najam.

Prosječna tražena cijena stanova u Centar je tijekom travnja iznosila oko 3000 eura. Gornji Grad, Medvešćak bilježi prosječnu oglašavanu cijenu od 3083 eura, slično kao na području Maksimira gdje se za kvadrat tražilo 3056 eura, Donji Grad bilježi prosječnu cijenu od 2922 eura po kvadratu, a Kvatrić 2909 eura.
Kako bi pobjegli od gradskih gužvi, a opet bili dovoljno blizu središta grada, brojni kupci za stanovanje odabirom podsljemenske zone, a podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako se tijekom travnja na području Gračana za kvadratni metar stana u prosjeku tražilo 2794 eura.

Novi Zagreb posljednjih je godina doživio svoj procvat. Na taj je dio grada doselio velik broj tvrtki, ali i velik broj novih stanovnika, o čemu svjedoči i velik broj novoizgrađenih stambenih, ali i poslovnih objekata. U Dugavama se za kvadratni metar stana u prosjeku tražilo 2800 eura, na Kajzerici nešto više, 2900 eura, au Blatu 2650 eura.

Cijene također variraju ovisno o području Dubrave: u Donjoj Dubravi u travnju je na oglasniku Crozilla.com zabilježena prosječna tražena cijena stana od 2970 eura po kvadratu, au Gornjoj Dubravi 2485 eura.

Visoke cijene i nedostatak ponude tjeraju kupce van grada

Visoke cijene zagrebačkih stanova i nedostatak ponude predstavljaju golem izazov za kupce s ograničenim budžetom. Stoga mnogi građani koji žele riješiti svoje stambeno pitanje istražuju alternativna rješenja poput kupnje u perifernim četvrtima grada ili mjestima izvan grada.

Uz visoke cijene i nedostatak adekvatne ponude, posebno na atraktivnim lokacijama, Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio doo, koja upravlja mrežom portala za nekretnine, Crozilla.com i Indomio.hr, ističe da su dobra prometna povezanost, blizina Zagreba, manje gužve, mirno okruženje te bolja kvaliteta života, razlozi zbog kojih mnogi kupci odustaju od kupnje stanova u Zagrebu i odlučuju se za život u manjim mjestima u okolici grada.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako je prosječna tražena cijena stanova u Zagrebačkoj županiji tijekom travnja iznosila 2340 eura po kvadratnom metru. Na području Dugog Sela i Zaprešića tražilo se oko 2200 eura po kvadratu, dok je cijena u Samoboru prosječno bila 2365 eura, au Svetoj nedjelji 2538 eura po kvadratnom metru.

Mladen Matijević naglašava kako oglašene cijene ne predstavljaju

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr