Počeo štrajk na sudovima u RH: 'Vladi ne vrijedimo ništa'

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Za građane će štrajk značiti otkazivanje gotovo svih usluga na sudovima, kao i ročišta

Štrajk službenika i namještenika na sudovima iu državnim odvjetništvima počeo je u 7 sati.. Za građane će štrajk značiti otkazivanje gotovo svih usluga na sudovima, kao i ročišta.

Štrajk se organizira u svim tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu u kojima SDLSN ima svoje članove, a uz članove SDLSN u štrajku će sudjelovati i ostali službenici i namještenici koji će mu se dobrovoljno pridružiti, naveli su u priopćenju.

Podsjetimo,Vladaje tražila zabranu štrajka je su smatrali da Sindikat državnih i lokalnih službenika traži povećanje koeficijenta što ne može biti predmet pregovaranja jer koeficijent uredbom donosi Vlada. Također, Vlada smatra da Sindikat državnih i lokalnih službenika (SDLSN) nije zastupnik jer je dio njihova članstva prešao u policijske sindikate koji su sudjelovali u zastupništvu službenika i namještenika, pa tako i onih koji rade u pravosudnim tijelima.

Odluka Vladeda od Suda traži zabranu štrajka potvrđuje nam da nas dijeli u dvije skupine, one koji vrijede više i one koji, nažalost, ne vrijede ništa – poručila jepredsjednica SDLSN-aIva Šušković.

Prema prvim procjenama s terena, sudjeluju službenici na oko 80 sudova u Hrvatskoj, s ispostavama na oko 27 općinskih državnih odvjetništava i na 14 županijskih državnih odvjetništava. Kratko je vrijeme da bi s terena svi potvrdili s obzirom da su neki na posao došli tek u 7,30 sati, dodala je

“Kako sada stvari stoje idu svi. Nigdje nema problema u smislu da im se ne dopušta”, rekla je Hini Šušković.

Štrajk je bio najavljen u svim tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu u kojima SDLSN ima svoje članove. Sindikat traži povećanje plaće za 400 eura za najniže rangirane službenike u pravosuđu te reguliranje pregovora za službenike i namještenike u sudstvu.

Županijski sud u Zagrebu u petak je donio privremeno rješenje kojim se odbija prijedlog Vlade o izricanju privremene mjere zabrane organiziranja štrajka službenika sudova, a presuda o zakonitosti očekuje se u danas.

Sud je odbio Vladin prijedlog za određivanje privremene mjere zabrane štrajka kojim bi, kako tvrdi Vlada, mogla nastati nenadoknadiva materijalna šteta za opću javnost i tužitelja koji je dužan osigurati obavljanje pravosudne vlasti.

Vlada je tražila zabranu štrajka smatrajući ga nezakonitim jer SDLSN traži povećanje koeficijenata za zaposlene u pravosuđu, ao tome se ne može pregovarati jer su koeficijenti uređeni Vladinom uredbom.

Vlada štrajk smatra nezakonitim jer je SDLSN izgubio sindikalnu reprezentativnost nakon što je dio članstva prešao u policijske sindikate, čime su postali zastupnici svih državnih službenika i namještenika.

Nezavisni sindikat zaposlenika MUP-a i Sindikat policije Hrvatske ranije su s Vladom potpisali kolektivni ugovor koji je na snazi ​​do kraja godine, a njime su sve službenike i namještenike obvezali na socijalni mir.

Predsjednica SDLSN-a Iva Šušković rekla je u petak da su liječnički i sindikat u školstvu štrajkali gotovo dva mjeseca zbog povećanja koeficijenata, iako su tada imali potpisani kolektivni ugovor. Dodala je kako se za štrajk sindikata u školstvu nije propitkivala zakonitost tog štrajka, niti se postavljalo pitanje tko će to platiti.

Štrajk sudskih službenika pokreće se nakon što su suci pretprošle srijede postigli dogovor o povećanju plaća s Ministarstvom uprave i pravosuđa, nakon dvojednog bijelog štrajka.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je ranije u petak, prije odluke Županijskog suda, da je Državno odvjetništvo podnijelo tužbu za zabranu štrajka službenicima sudova jer nisu ovlašteni za poduzimanje štrajka i ne postoje razlozi zbog kojih bi štrajk bio opravdan.

Dodao je da je u 2019. godini 70 posto sudskih službenika i namještenika dobilo više koeficijente, a ostalima, njih oko 20 posto, početkom ove godine koeficijenti su dobili povećanje. Kazao je da je povećana i osnovica za plaće, a krajem godine očekuju se i kolektivni pregovori.

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr