Evo kako spriječiti stvaranje vlage u domu i pojavu plijesni

SAVJETI STRUČNJAKA

Foto: Thinkstock

Što manje vlage proizvedete u kući, to će se stvoriti manja kondenzacija. Dakle, treba razmisliti kako ćete smanjiti razinu vlage tijekom dana. Postoje besplatni načini za to, kaže Nicholas Donnithorne

Mnoga kućanstva u ovo doba godine suočavaju se s viškom vlage u prostoru i pojavom plijesni, koja ukućanima može stvoriti i zdravstvene probleme. Nicholas Donnithorne, menadžer službe održavanja i britanske korporacije Rentokil ocijenio je iskustvo vezano uz taj problem, piše The Sunb.

POGLEDAJTE VIDEO: Nemoguć život sa plijesni

Ponekad se, kaže, stvar može riješiti samo pribjegavanjem skupim rješenjima, poput ugradnje odvlaživača, odnosno instaliranja ventilator, te postavljanja posebnog gipsa za izolaciju. Ne, ima i jeftinijih i jednostavnijih rješenja koja mogu ublažiti problem nastajanja plijesni, kako biste mogli sanirati stanje.

Fotografija: RioPatuca

– Što manje vlage proizvedete u kući, to će se stvoriti manja kondenzacija. Dakle, treba razmisliti kako ćete smanjiti razinu vlage tijekom dana. Postoje neki besplatni načini za: Češće otvaranje prozora, primjerice dok kuhate ili dok se tuširate, ili korištenje ventilatora u kupaonici. Tako ćete isušiti vlagu u kuhinji i kupaonici, odnosno nećete se više zadržavati u vašem domu – kaže Donnithorne. Dodajte kako je poželjno održavati ujednačenu temperaturu u domu, ako je moguće.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da bude između 18 i 20 stupnjeva, uz 50 do 60 posto vlage.

– Sjetite se da, kako temperatura pada, zrak može zadržati manje vlage, pa je veći rizik da će se stvarati kondenzacija pare i vlaga u stanju, pojašnjava stručnjak. Dodao je još nekoliko jeftinih tjelesa:

Kuhajte s – poklopcem

Fotografija: 123RF

– Uvijek poklapajte tavice i lonce dok nešto u njima kuhate, zatvorite kuhinjska vrata prema ostatku stana i otvorite prozor u kuhinji, posebno kad kuhate neke namirnice u vodi, poput tjestenine, koja pušta puno vlage u zrak. To će doprinijeti i tome da voda brže zakuha, te da zadrži toplinu, što znači da ćete trošiti manje energije za kuhanje.

Stari ručnik – besplatna pomoć

Nakon tuširanja ili brijanja, starim ručnikom prebrišite vlagu u kupaonici, pa se neće skupljati u zraku. Možete ga osušiti iu kupaonici, ako imate prozor koji se može otvoriti, ili ga sušite na zraku, pa ga sutra opet možete upotrijebiti. Na taj način spriječit ćete stvaranje plijesni na mjestima na kojima se ona najčešće stvara.

Izolacija potkrovlja

Fotografija: Fotolia

– Kroz krov se gubi četvrtina topline ako nemate dobru izolaciju pa razmislite o tome da je povećate, savjetuje stručnjak. To je nešto što možete učiniti sami, ali morate paziti da ne blokirate ventilacijske otvore.

Izolirajte krevet ljubimca

– Ako ste vlasnik psa, ujutro ćete možda primijetiti da je njegov krevet vlažan. Razlog je to da je obično postavljen na hladnim pločicama, pa toplina psa grije pod i stvara se vlaga. Zato je dobro ‘izolirati’ krevet kućnog ljubimca s poda, primjerice tako da ispod njega postavite neku prostirku koja ne propušta vlagu.

Odškrinite vrata ormara

Foto: Dreamstime

– Nije rijetkost da u ormarima pronađete odjeću koja je vlažna i miriše na plijesan, posebno ako je ormar oslonjen na zid. Ako su vrata ormara zatvorena, on postaje kao hladnjak, sa hladnim i vlažnim zrakom koji je zatvoren unutra. Dakle, pomoći će ako se vrata ormara malo odškrinu, ili postavite čep tako da se ne mogu potpuno zatvoriti – zaključuje Nicholas Donnithorne.

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr