Španjolska uvela menstrualni dopust, a što je s Hrvatskom? “Mislim da je to važno pitanje za svaku državu”, “Ja osobno to ne bih uzela”

Trodnevna ispričnica zbog menstrualnih bolova? Pitate li ginekologe, ideja je opravdana.

“Menstrualni bolovi kao simptom zbog kojeg žene dolaze u našu hitnu ginekološku ambulantu su česti i ja sam za to da žene damo to pravo”, rekla je ginekologija. Danijel Bursać.

I dok je u Španjolskoj to zakon, u Hrvatskoj bi i sam prijedlog izazivao podsmjehsigurna je predlagateljica zakona o menstrualnom siromaštvuAnka Mrak Taritaškoji tada nije prošao, no možda se i ovaj nađe u Saboru.

“Ja vam moram priznati izgovoriti u javnom prostoru u Hrvatskoj ili s govornice u Saboru menstruacija je dosta teško. Nama ide izbor na godinu i ne bih voljela da taj prijedlog negdje kiseli na dnu, voljela bih kad prijedlog bude – da dođe na plenarnu sjednicu”, rekla je saborska zastupnica.

Prijedlog bi, kaže bivša ministarka socijalne politike, trebalo prije svega dobro pripremiti.

“Treba razgovarati s GSV-om, s poslodavcima kako iz privatnog tako i iz javnog sektora, s liječnicima da bi se moglo točno znati koji kriteriji, na koji način i kako provoditi ovaj zakon”, kazala je saborska zastupnica. Nada Murganić.

Čak i dobro pripremljen, prijedlog bi u Saboru izazvao ogroman prijepor, baš kao i kod građana.

I dok neki građani okreću glavu i podsmjehuju se, Prikladan imala je drugačiju reakciju. “Mislim da je to jedno važno pitanje za svaku državu”, rekla je.

“Ja osobno to ne bih uzela, i čak se osjećam možda bolje da to ne uzmem”, rekla je Ivaa Dušan je kazao da je u pitanju to potrebno, već “kada će se to dogoditi”.

Hrvatski zakon dopušta tri dana bolovanja zbog menstrualnih tegoba, što, naravno ide na račun poslodavca.

Baš zato pravobraniteljica za ravnopravnost spolova napominje kako bi bilo dobro da su i poslodavci oko toga malo fleksibilniji.

“Udruga Glas poduzetnika smatra da se to može urediti možda fleksibilnim radnim vremenom ili možda radom od kuće”, ispričala je Branka Prišlić iz te udruge.

Ipak, daleko smo mi od Španjolske. U Hrvatskoj je jedva smanjen porez na menstrualne potrepštine s 25 na 13 posto i još uvijek je jedan od najviših u Europi, a slobodni dani zbog bolnih mjesečnica i to na račun države – još dugo se čini, neće biti tema.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr