NATO jača svoje mirovne snage na Kosovu nakon prošlih nemira: “Bit ćemo na oprezu”

Nasilje je izbilo nakon što su kosovske vlasti na položaje u općinama na sjeveru imenovale gradonačelnike albanske nacionalnosti, koji su izabrani uz izlaznost od samo 3,5 posto, jer Srbi čine većinu u regiji. bojkotirali lokalne izbore.

U sukobima je ozlijeđeno 30 članova NATO-ovih mirovnih snaga poznatih kao KFOR i 52 srpska prosvjednika.

“Oko 500 vojnika iz turske 65. mehanizirane pješačke brigade činit će najveći dio pojačanja”, tvitala je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

Kao odgovor na krizuNATO je odlučio poslati 700 dodatnih mirovnjaka na Kosovo, ojačavši kontingent od 4000 pripadnika, glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg u četvrtak je rekao da je spreman poslati još.

NATO će biti na oprezu. Bit ćemo tamo da osiguramo sigurno okružje, ali i da smirimo i smanjimo tenzije”, rekao je novinarima tijekom sastanka NATO-vih ministara vanjskih poslova u Oslu.

KFOR je osnovan nakon pobune većinskih etničkih Albanaca protiv represivne srpske vlasti 1998. i 1999. godine. Kosovo je međunarodno priznato 2008. godine, ali Srbija odbija neovisnost Kosova, a Srbi sa sjevera zemlje traže autonomiju za svoju regiju prema nikad provedenom sporazumu iz 2012. godine.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr