Solida grupa započela je izgradnju prve agrosolarne elektrane

Solida grupa, koja u vlasništvu ima mrežu od 30 solarnih elektrana, počela je graditi svoju prvu agrosolarnu elektranu u gradu Ivancu, a ujedno i prvu takvu elektranu u Hrvatskoj. Instalirana snaga iznosit će 15 MW/p, a završetak radova na 10 milijuna eura vrijedne investicije očekuje se sredinom sljedeće godine.

Agrosolarstvo uspješno spaja dvije komplementarne djelatnosti – proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora te poljoprivredu, odnosno stočarstvo.

„Vjerujemo da su potencijali agrosolara zaista veliki, pa se ne čudi da su sve popularniji u svijetu. S obzirom na sve veću potrebu za proizvodnjom čiste energije i očuvanjem poljoprivrednih površina, agrosolarne elektrane imaju veliki potencijal za razvoj u budućnosti. Ovaj projekt u Ivancu odličan je primjer kako se tehnologija može koristiti na inovativan način kako bi se postigli ekonomski, ekološki i socijalni ciljevi. Na svojoj prvoj agrosolarnoj elektrani na površini većoj od 20 ha, Solida grupa planira uzgajati 200 ovaca. Nedaleko od ove elektrane, na 500 metara zračne udaljenosti uz rijeku Bednju, ispod sela Ribić breg, u budućnosti ćemo graditi agrosolarnu elektranu 30 MW/p, koja će se prostirati na površini od 60 ha. Na tom području nećemo uzgajati ovce već ćemo kositi travu, sakupljati je i sušiti te spremati sijeno za zimsko prehranjivanje 200 ovaca koje će boraviti na prostoru prve agrosolarne elektrane. Sve naše buduće elektrane bit će istog tipa, au planu imamo izgradnju još 200 MW za koje imamo ishođene lokacijske dozvole“istaknuo je Dubravko Posavec, direktor Solida grupe.

Direktor Solida grupe Dubravko Posavec

Poljoprivreda se svake godine sve više bori s klimatskim promjenama koje uzrokuju manje prinose i štete na usjevima, no u kombinaciji sa solarnim panelima koji su pažljivo raspoređeni iznad usjeva, poljoprivredni proizvodi zaštićeni su od visokih temperatura i ekstremnih vremenskih uvjeta. smanjeno je isparavanje i povećanje vlažnosti tla te rast proizvodnje električne energije jer usjevi ispod solarnih panela smanjuju temperaturu fotonaponskih modula, što povećava njihovu produktivnost. Kombinacija proizvodnje električne energije i nudi poljoprivredi mogućnost otvaranja novih radnih mjesta u ruralnim područjima, uz istovremeno smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima.

Na ovaj način, nastavlja, Solida grupa planira zapuštene površine u Varaždinskoj i susjednoj Krapinsko – zagorskoj županiji, u kojoj će u budućnosti biti izgrađene naše agrosolarne elektrane, stavi

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr