Dan u nedjelju u kojem su češći smrtonosni srčani udari, pokazalo je istraživanje

Postoje neki dokazi da je povećanje broja STEMI srčanih udara povezano s hormonima stresa, kažu stručnjaci.

Čini se da su ponedjeljci loši za srce, pokazalo je novo istraživanje britanske zaklade za srce. Najopasniji tip srčanog udara, infarkt miokarda s elevacijom ST-segmenta ili skraćeno STEMI, vjerojatnije će se dogoditi u ponedjeljak nego u bilo koji drugi dan u nedjelju.

“Sad moramo otkriti što je to u određenim danima u tjednu što ih čini vjerojatnijima. To bi moglo pomoći liječnicima da bolje razumiju ovo smrtonosno stanje kako bismo mogli spasiti više života u budućnosti”, rekao je Sir Nilesh Samani, medicinski direktor British Heart Foundationa.

Postoje neki dokazi da je povećanje broja STEMI srčanih udara povezano s hormonima stresa, kažu stručnjaci.

“Pretpostavka je da se to događa zbog stresa izazvanog povratkom na posao. Pojačani stres dovodi do povećanja razine hormona stresa kortizola, što je povezano s većim rizikom od srčanog udara“, kaže kardiolog Jack Laffan za Daily Mail. Indeks.

STEMI nastaje kada je jedna od arterija koje krvlju opskrbljuju srčani mišić blokirana, prema klinici Cleveland. Zbog te blokade srčani mišić počinje odumirati, a oslabljeno srce ne može pumpati krv u ostatak tijela.

STEMI se obično liječi hitnom angioplastikom, postupkom kojim se ponovno otvaraju začepljene arterije. Oko 38% ljudi koji posjete hitnu pomoć sa začepljenjem arterije srca ima dijagnosticiran STEMI.

Ova nova studija, predstavljena na konferenciji British Cardiovascular Society u Manchesteru, još je jedno u nizu istraživanja o vremenu i uzrocima srčanih udara. Istraživanje iz 2005. pokazalo je da su srčani udari na Plavi ponedjeljak, najdepresivniji dan u godini, češći kod muškaraca i da su povezani s konzumacijom alkohola.

“Znamo da se srčani udari češće javljaju zimi i ranim jutarnjim satima. Isti učinak vidljiv je u stopi moždanih udara. Prethodne studije također su pokazale veću stopu srčanih udara u danima nakon pomicanja kazaljki prema naprijed za ljetno računanje vremena”, dodao je Laffan.

“Točan mehanizam ovih varijacija

Više o temiIzvor:Poslovni.hr