Riješena misterija pronađenog Tesla Roadstera koji je deset godina bio u kontejnerima

Nedavno su mediji obišli vijest o neobičnom pronalasku potpuno novih, ali deset godina starih modela Tesla Roadstera koji su se pojavili u jednoj kineskoj luci. Sada se zna kako su tamo dospjeli

Netko je ostavio tri potpuno nova Tesla Roadstera prve generacije u transportnom kontejneru u Kini prije nešto više od deset godina. Automobili su bili zaboravljeni i nekorišteni, stajali su sa svojim originalnim zaštitnim najlonkama, sve dok nedavno nisu otkriveni. Izum vrijednih automobila u netaknutom stanju pobudio je interes kolekcionara, pa ih je novi vlasnik odlučio prodati, kako bi pokrio barem troškove ležarine. Ne, i dalje je ostalo pitanje – kako i zašto je netko kupio tri vrijedna automobila, pa ih je potom ostavio u kontejnerima u luci?

— tekst slijedi nakon oglasa —

Trebali biti rastavljeni

Sada je, čini se, i taj misterij razriješen. Prema podacima koje je izvukao Teslin servis Gruber Motor iz SAD-a, ove je automobile 2010. godine kupila jedna kineska kompanija za istraživanje i razvoj tehnologije – električnih vozila. Prema svemu sudeći, namjera im je bila rastaviti ih do posljednjeg vijka, proučiti i pozabaviti se reverznim inženjerstvom, kako to u Kini već običavaju činiti s brojnim tehnološkim proizvodima.

Ne, samo nekoliko tjedana nakon narudžbe tri Roadstera, kineska je tvrtka bankrotirala, a automobili su na posljednjoj stanici svog putovanja, u kineskoj luci, ostali zaboravljeni. No rješavanje jedne misterije otvara i drugu – pošiljka iz 2010. uključivala je četiri, a ne tri automobila. Gdje je nestao četvrti Roadster trenutno nije jasno.

Gruber Motor je u međuvremenu privukao veliku pozornost ovim otkrićem, pa su navodno već dobili ponudu u iznosu od čak 2 milijuna dolara za kupnju triju raritetnih automobila. Pronalazak blaga će im se, očito, isplatiti.

Više o temiIzvor:Bug.hr