Svjetska banka znatno podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.

Hrvatsko gospodarstvo porast će u 2023. godini za 1.9 mjesto, prognozirala je u utorak Svjetska banka, više nego udvostručivši procjenu, dok bi se eurozona zbog postrožene monetarne politike i cijena energije trebala uravnotežiti na rubu stagnacije. U siječnju je banka prognozirala rast hrvatskog gospodarstva u ovoj godini za 0,8 posto.

U idućoj godini rast bi trebao snažno, ubrzati na 3,1 posto, procjenjuju u SB-u u najnovijem izvješću, potvrdivši siječanjsku prognozu. U 2025. godini trebao bi se stabilizirati iznad razine od tri posto i dosegnuti 3,3 posto, pokazuje izvješće.

U skupini zemalja EU-a u regiji Europe i središnje Azije najsnažnije bi u ovoj godini po bančinim procjenama trebalo porasti rumunjsko gospodarstvo, za 2,6 posto.

Blizu je Hrvatska po prognoziranoj stopi rasta u ovoj godini Bugarska, gdje bi aktivnost trebala biti uvećana za 1,5 posto. Najslabije bi pak u toj skupini trebalo porasti mađarsko i poljsko gospodarstvo, za 0,6 odnosno 0,7 posto.

Monetarna kočnica

U eurozoni aktivnost bi u ovoj godini porasti za 0,4 posto, izračunali su u SB-u, podigavši ​​procjenu iz siječnja za 0,4 postotna boda.

Naglo usporavanje rasta ove godine, nakon procijenjenog skoka od 3,5 posto u 2022., rezultat je strože monetarne politike i odgođenog utjecaja viših cijena energije, ističe Svjetska banka.

Procjena za ovu godinu ipak je blago podignuta budući da su gospodarstvu u zoni primjene zajedničke europske valute na početku godine na ruku išle blaga zima i niže cijene plina.

U 2024. gospodarstvo bi trebalo ubrzati, uz prognoziranu stopu rasta od 1,3 posto, zahvaljujući reformama i investicijama koje će se financirati iz europskog pandemijskog fonda, drže u SB-u.

Prognoza za iduću godinu snižena je ipak za 0,3 postotna boda, dijelom zbog procjene da će postrožena monetarna politika utjecati na gospodarstvo kroz duljinu vremenskog razdoblja no što su u SB-u do sada očekivali.

U 2025. godini aktivnost u zoni primjene zajedničke europske vrijednosti trebala bi se osjetno ubrzati, s prognoziranim stopom rasta od 2,3 posto.

Američko gospodarstvo trebalo bi u ovoj godini porasti za 1,1 posto, au 2024. rast bi trebalo usporiti na 0,8 posto, što u SB-u objašnjavaju utjecajem podignutih kamatnih stopa na potrošnju.

Za 2025. Svjetska banka predviđa oporavak najveće svjetske ekonomije, uz stopu rasta od 2,3 posto, predviđajući ublažavanje inflacije i blaži utjecaj većih troškova zaduživanja.

Kineski BDP trebao bi porasti za 5,6 posto

U skupini razvijenih gospodarstava u cjelini rast bi u ovoj godini trebao usporediti na samo 0,7 posto, s 2,7 posto u 2022., dok bi se u skupini gospodarstava u nastajanju i onih u razvoju trebao zadržati na lanjskoj razini i iznositi 4,0 posto,

Kinesko gospodarstvo trebalo bi u ovoj godini porasti za 5,6 posto, izračunali su u SB-u, podigavši ​​procjenu iz si

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr