Kupio jagode sa štanda pa dobio proljev i grlobolju: 'Liječnica mi je rekla koji je bio uzrok'

Osipi, proljev, glavobolje – neki su od simptoma, a sve upućuje na pesticide koji se koriste za tretiranje nasada

Sve više građana prijavljuje probleme sa zdravljem nakon što su ‘isprobali’ ovogodišnje urode jagoda. Osipi, proljev, glavobolje – neki su od simptoma, a sve upućuje na pesticidekoji se koriste za tretiranje nasada.

– Prije nešto više od mjesec dana kupio samvrgoračke jagodeu jednom OPG-u u jednom splitskom trgovačkom centru. Oprao sam ih i konzumirao, nedugo nakon toga osjetio sam neugodno žarenje u grlu i osjećaj kao da mi nešto hoće zadaviti. Odmah sam otišao u WC, grgljao vodu i ispirao grlo. No ništa nije pomoglo. Otišao sam kući i nastavio ispiranje vodom u kojoj je dodan ocat i soda bikarbona. To mi je malo ublažilo simptome. Sutradan sam išao kod obiteljske liječnice i ona mi je rekla da su se ona i suprug također otrovali jagodama jer su iste najviše tretirane pesticidima da postignu što boljikomercijalni efekt. Ja sam 25 dana imao grlobolju i neko vrijeme proljev. Učinimo sve da smanjimo što više utjecaja pesticida na voće i povrće jer je to atak na naše zdravlje – ispričao je jedan čovjek na Facebook grupi, prenosiSlobodna Dalmacija.

Na isto su se požalili i drugi korisnici, navodeći kako se ”zna da se jagode posebno tretiraju pesticidima”. – Završili smo sa sinom na Hitnoj zbog iste stvari. Nakon nekog vremena jeo je domaće i ništa. Da je alergija na jagode ponovila bi se reakcija. Sramotno što se sve radi zbog zarade. Mislim da niti ne prate rokove kada sesmiju bratinakon polivanja pesticidima (karenca). Nije ih ni briga, glavno da zarađuju. Mislim da će im život vratiti taj bezobrazluk na drugi način… Nadam se samo da neće nekog usmrtiti prije toga – pisali su drugi.

I dok neki optužuju OPG-ovce za ”prevaru” kako bizaradili što više, ima ih koji ih brane. – Nije umjesno ni optuživati ​​da je otrovan, bez dokaza. Mogli sv

Više o temiIzvor:Poslovni.hr