Primorac: Iznimno zanimanje investitora za hrvatsku euroobveznicu

Ministar financija Marko Primorac u srijedu je na marginama sastanka Vijeća Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) u Parizu ocijenilo da je zanimanje investitora za hrvatsku euroobveznicu iznimno te kazao da je Hrvatska nakon ulaska u eurozonu i šengenski prostor sve snage usmjerila pristupanju OECD-u.

Ministarstvo financija izdalo je u utorak na međunarodnom tržištu kapitala euroobveznicu u ukupnom nominalnom iznosu od 1,5 milijardi eura, dospijeća 2035. godine. Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 4, a ostvareni prinos je 4,047 posto.

Transakcija je, od objave do zatvaranja knjige upisa, izvršena unutar jednog dana, pri čemu je ostvarena iznimno snažna potražnja u ukupnom iznosu većem od 6,4 milijarde eura.

U knjigu upisa upisano je više od 200 pojedinačnih interesa najkvalitetnijih investitora iz niza zemalja: Njemačke, Velike Britanije, Austrije, Francuske, SAD-a…

Po riječima Primorca, interes stranih ulagača je bio doista izniman, knjiga upisa se napunila s više od 6,4 milijarde eura, što je 4,2 puta više od onoga što je trebalo za plasman tog izdanja, a što se tiče strukture investitora, naveo je da je u izdanju sudjelovalo gotovo 240 različitih renomiranih investitora iz različitih država.

– Svjedočili smo veliku odazivu i uspješnom izdanju, što je dokaz kredibiliteta RH i povjerenja ulagača i nagrada za sve ono što smo u proteklom razdoblju učinili, a to je odgovorno vođenje fiskalne politike i javnih financija a naravno i ulazak u eurozonu i šengenski prostor – kazao je je.

Podsjetio je kako je obveznica koja je dospjela u travnju ove godine, a bila je izdana na američkom tržištu, imala kamatu od otprilike 6 posto, dok je sada kamata 4 posto, pa tako ovim izdanjem Hrvatska smanjuje troškove zaduživanja.

– RH ulaskom u eurozonu postaje novi subjekt na mapi svih onih ulagača koji ulaze u slične države eurozone, a nisu do sada imali hrvatsku euroobveznicu – ustvrdio je.

U rujnu predstavljanje prvog kruga ekonomske analize Hrvatske

Primorac sudjeluje na sastanku Vijeća OECD-a na ministarskoj razini, koji se održava 7. i 8. lipnja u Parizu. Riječ je o forumu OECD-a na najvišoj razini, na kojem sudjeluju ministarstva financija, gospodarstva, vanjskih poslova, trgovine i drugih vladinih odjela iz zemalja članica OECD-a i zemalja partnera te predstavnici međunarodnih organizacija. Hrvatska po treći put sudjeluje na ministarskom sastanku OECD-a.

Ministar je u izjavi novinarima također istaknuo kako je Hrvatska nakon ulaska u eurozonu i schengenski prostor svoje napore u potpunosti usmjerila na ulazak u OECD.

Kako bi pristupili potrebno je proći dva kruga ekonomskih analiza, rekao je, najavivši da se jedna ekonomska analiza upravo dovršava i bit će objavljena u rujnu ove godine. Na tom predstavljanju će, kako je kazao, biti i generalni tajnik OECD-a

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr