Znate li kako napisati otvorenu molbu za posao?

Otvorena molba za posao jedan je od uobičajenih koraka kod traženja posla. Postoje različiti oblici kontaktiranja potencijalnih poslodavaca tijekom traženja posla, a otvorena molba samo je jedan od njih. Nemojte propustiti ovakav način prijave, jer biste se mogli iznenaditi koliko je ona moćna taktika za traženje posla.

Iako je nešto uobičajeniji način traženja posla slanje životopisa i motivacijskog pisma za posao oglašen na nekim od portala ili poslovnih mreža, otvorena molba za posao ima svoje prednosti, a ključno je znati kako napisati otvorenu molbu za posao. Samo tako možete biti dodatno istaknuti, što se u konačnici može rezultirati i zaposliti.

Ako ste zainteresirani za rad u tvrtki koja trenutno ne traži nove zaposlenike, pročitajte članak do kraja jer ćemo detaljno opisati kako napisati otvorenu molbu za posao, a sve ćemo potkrijepiti primjerima te vas detaljno voditi kroz postupak pisanja otvorene molbe za posao.

Što je otvorena molba za posao

Otvorena molba za posao pokazuje vaš direktan interes za rad u tvrtkama, a šalje se tvrtkama koje trenutno nisu raspisale javne natječaje za posao i ne traže zaposlenike.

Glavni cilj otvorene molbe je pokazati potencijalnim poslodavcima da ste zainteresirani za njihovu tvrtku i industriju te da imate vještine uspjeti ako vas zaposle.

Ovakav način prijave idealan je ako tražite posao u industriji koji se često ne zapošljava ili želite raditi za određenu tvrtku ili odjel koji obično ne oglašava slobodna radna mjesta kroz portale za traženje poslova.

Ovisno o vašim kvalifikacijama i potrebama tvrtke i sami poslodavci koji će pročitati vaše motivacijsko pismo mogu odlučiti zadržati vašu prijavu i kontaktirati vas kada će im biti potreban netko s vašim kvalifikacijama.

Zašto je važno znati kako napisati otvorenu molbu za posao

Otvorena molba za posao važna je za vaše traženje posla jer povećava priliku za dobivanje posla. Ako izravno kontaktirate tvrtku i opišete svoje interese i vještine, to im može dati do znanja da ste proaktivni, predani i sigurni u svoje znanje, vještine i sposobnosti. U nastavku donosimo neke načine na koje otvorena molba za posao može biti važna za vaše traženje posla.

OTVORENA MOLBA ZA POSAO MOŽE STVORITI NOVE PRILIKE

Slanje otvorene molbe za posao potencijalnom poslodavcu ponekad može stvoriti nove prilike za posao koji prije nisu bile dostupne. Ako ste visoko kvalificirani, mogući poslodavac može prepoznati vaše sposobnosti, otvoriti novu poziciju unutar tvrtke i zaposliti se upravo vas.

Ovdje će biti ključna dobra izrada otvorene molbe za posao koja opisuje vaše vještine i iskustvo. Njome možete povećati šanse za dobivanje posla u tvrtkama koje trenutno nemaju otvorene pozicije.

OTVORENA MOLBA POVEĆAVA PRILIKE ZA NETWORKING

Kada potencijalnom poslodavcu šaljete otvorenu molbu ujedno im dajete znanja o svom interesu za njihovu tvrtku, a spomenuto može pomoći iu izgradnji poslovne društvene mreže.

Ako vaša prijava impresionira ono što je pročitano, mogli biste vas kontaktirati u vezi s budućim otvorenim pozicijama ili predložiti da se prijavite u druge odjele unutar njihove tvrtke ili u partnerske organizacije koje traže zaposlenike s vašim vještinama.

Osim toga, potencijalni poslodavci mogu razgovarati o vašoj prijavi sa svojim kolegama ili voditeljima timova unutar organizacije, što može dovesti do toga da vas ipak kontaktiraju s mogućnošću zaposlenja.

KROZ OTVORENU MOLBU MOŽETE DOKAZATI SVOJE VJEŠTINE

Dok otvorena molba za posao može sadržavati vaše vještine, proaktivno slanje može pokazati te važne vještine na djelu.

Primjerice, u svom životopisu ili motivacijskom pismu možete navesti na koji ste način posvećeni određenom poslu. Također, navedite koje vještine posjedujete i istaknite da ste izvrsni u preuzimanju inicijative. A upravo slanje otvorene molbe za posao može potvrditi te karakteristike.

Podnošenje otvorene molbe za posao može impresionirati poslodavce koji traže strastvene i samouvjerene kandidate za rad u njihovim tvrtkama.

KROZ OTVORENU APLIKACIJU ZA OTVORENA RADNA MJESTA SAZNAT ĆETE RANIJE

Ponekad tvrtka može razmotriti otvaranje određene pozicije čak i prije nego što ih je planirala objaviti.

Ako pošaljete otvorenu molbu za posao kojom pokazujete svoj interes za organizaciju ili određenu vrstu posla, poslodavac će vam možda dopustiti da se prijavi za posao prije nego što službeno kreira samu prijavu.

Tu ste u prednosti jer ćete znati da se otvori pozicija prije drugih kandidata, što može povećati vaše šanse za dobivanje posla prije nego što tvrtka oglasi te uloge svima ostalima.

Kako izgleda otvorena molba za posao

Obično postoji nekoliko razlika između pisanja otvorene molbe za posao i popratnog pisma za taj posao. Ključno je istražiti pisanje obje aplikacije i znati koje informacije uključiti.

Slijedite ove korake kako biste znali kako napisati otvorenu molbu za posao koji donosi zaposlenje.

1. ISTRAŽITE SVOJU INDUSTRIJU

Prije nego počnete pisati otvorenu molbu za posao, istražite industriju i tvrtku u koju se želite prijaviti. Korisno je proučiti popis poslova za određenu poziciju jer vam pomaže razumjeti vještine i iskustva koje poslodavci očekuju za te uloge.

Također, proučavanje određenih funkcija u tvrtkama može vam pomoći da bolje shvatite zahtjeve vaše tvrtke, koje zatim možete uskladiti u otvorenoj molbi za posao.

Dok istražujete tvrtke i poslove, pokušajte pronaći informacije o poslodavcima i voditeljima određenih timova iste tvrtke. Upućivanje otvorene molbe za posao na određenu osobu u tvrtki može pomoći da ono dopre do prave osobe i povećati šanse da je uistinu pročita onaj tko bi trebao.

2. UKLJUČITE PODATKE ZA KONTAKT

Svoje podatke za kontakt smjestite u gornji lijevi kut otvorene molbe za posao. To će uputiti čitatelje otvorene molbe na to tko ste i omogućiti im lakše razumijevanje vaših prijava.

Uključivanje podataka za kontakt posebno je važno za otvorenu zamolbu jer poslodavci koji ne traže aktivne kandidate mogu zanemariti pisma bez podataka.

Razmislite o tome da uključite svoje puno ime, grad i državu, adresu e-pošte i broj telefona kako bi vas se moglo lako kontaktirati u vezi s mogućim zaposlenjem.

3. OBRATITE SE PRIMATELJU

Ispod svojih osobnih podataka možete napisati ime primatelja, njegovu titulu i radno mjesto.

Osim što pomažete da vaša prijava stigne na pravo mjesto, odabir određene osobe kojoj ćete se obratiti u otvorenoj molbi za posao čini osobnim dokument i pokazuje da ste uložili vrijeme i trud u istraživanju tvrtke.

U svom pozdravu možete ponovno spomenuti puno ime primatelja ili uključiti “poštovani” i njegovo prezime.

4. PREDSTAVITE SEBE I SVOJ INTERES

Možete upotrijebiti prvi odlomak svog otvorenog motivacijskog pisma da se predstavite i saznate pojedinosti o svom interesu, svom prethodnom iskustvu i zašto biste baš bili idealan kandidat za radno mjesto.

Koristeći informacije koje ste naučili istraživanjem svoje industrije, opišite relevantne vještine koje posjedujete i od koje bi tvrtka za koju ste zainteresirani imala koristi. Također, dobra ideja jest spomenuti kako ste saznali za tvrtku i zašto svoju karijeru želite nastaviti upravo u njoj.

5. OPIŠITE SVOJE KVALIFIKACIJE

Opisivanje vaših kvalifikacija važan je dio otvorene molbe za posao jer vam omogućuje da potencijalnim poslodavcima pokažete zašto biste najbolje odgovarali njihovom radnom mjestu. Ovo je dobro mjesto za razradu vještina i znanja koje ste spomenuli u uvodnom odlomku ili životopisu.

Budući da nemate popis poslova određenog radnog mjesta na koje biste se mogli osvrnuti, iskoristite svoje znanje i iskustvo na dosadašnjim radnim mjestima i razmislite o tome kako možete koristiti određenu tvrtku koju kontaktirate.

6. NAPIŠITE STRUČNI ZAVRŠETAK – KLJUČNO KOD OTVORENE MOLBE

Dok svoju otvorenu molbu za posao završite profesionalnim završetkom, korisno je ponoviti svoje prednosti i kako možete koristiti tvrtke.

Također, možete zahvaliti primatelju na vremenu i pažnji te spomenuti da s nestrpljenjem očekujete njihov odgovor. Završite otvoreno motivacijsko pismo službenim pozdravom i svojim punim imenom, a zatim uključite i svoj potpis na dno dokumenta.

Primjer molbe za posao bez natječaja

U nastavku donosimo primjer kako napisati otvorenu molbu za posao koji možete koristiti za pisanje vlastitog otvorenog motivacijskog pisma.

[Tvoje ime]
[Grad i država]
[Broj telefona]
[Email adresa]
[Datum]

[Ime primatelja]
[Titula primatelja]
[Mjesto rada]

Poštovani [ime primatelja],

[Koristite prvi odlomak kako biste se predstavili i istaknuli svoje najvažnije vještine. Uključite svoj interes za tvrtku i kako ste saznali za nju.]

[Opišite svoje kvalifikacije, uključujući prethodne radne pozicije i postignuća te postignuća koja bi mogla impresionirati potencijalne poslodavce.]

[Zaključite pismo ponavljanjem svoje vrijednosti kao zaposlenika i zahvalom čitatelju na vremenu.]

Sa štovanjem

[Vaše ime]
[Vaš potpis]

Najbolja otvorena molba za posao – dodatni savjeti i trikovi

Uzmite u obzir sljedeće savjete

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr