Jako nevrijeme poplavilo kuće, dvorišta i ceste diljem Hrvatske: 'U Požegi je palo 63 l/m2 kiše'

Jako nevrijeme zahvatilo je dijelove Hrvatske u četvrtak. Poplavljene su brojne ceste, a voda je ulazila u kuće, podrume… Vatrogasci su imali pune ruke posla

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je o šteti koja je nastala diljem Hrvatske nakon jakog nevremena u četvrtak. U Zagrebu je jaka kiša zahvatila podsljemenski dio grada nešto nakon podneva.

Zbog velikih količina poplavljena su dvorišta i prometnice, a najviše je došlo do područja Mikulića i Gračana, uglavnom zbog začepljenih šahtova, zatvorenih odvodnih kanala te zemlji i granju na cestama.

POGLEDAJTE VIDEO: Nevrijeme diljem Hrvatske

– Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je dvadesetak poziva vezano za nevrijeme o čemu je obavijestio nadležne službe. Na otklanjanju posljedica nevremena su angažirane komunalne službe – navode iz Civilne zaštite.

POGLEDAJTE VIDEO: Jako nevrijeme u Mikulićima

Centar 112 Požega zaprimio 190 poziva

Jako nevrijeme je u Požeško-slavonskoj županiji stiglo oko 18 sati. Ponegdje je padala i tuča, a Županijski centar 112 je do ponoći zaprimio čak 190 poziva vezanih za nevrijeme.

– Prema podacima meteo postaje DHMZ-a Požega, palo je 63 l/m2 kiše. Najintenzivnije oborine pale su na području sjevernog i sjeverozapadnog dijela grada Požege, gdje slivnici i odvodnja nisu mogli primiti svu količinu vode te je došlo do plavljenja više desetaka obiteljskih kuća, podruma, gospodarskih zgrada, vrtova, ulica i odvodnih kanala – navode iz Civilne zaštite.

Foto: mup

Na terenu su bili vatrogasci JVP Grada Požege i DVD Požega te vatrogasna društva s područja Požeštine – DVD Jakšić, Pleternica, Buk, Sulkovci, Kaptol, Gradac i Brodski Drenovac.

POGLEDAJTE VIDEO: Nevrijeme u Pleternici

Od 18 sati do ponoći odradili su oko 110 tehničkih intervencija, kao što su ispumpavanja vode iz obiteljskih kuća, podruma, gospodarskih zgrada, dvorišta i kanala te su izvlačili zaglavljena vozila na području Požege te naselja Alaginci, Marindvor, Kunovci i Bankovci.

Vatrogasci DVD Brestovac bili su na dvije intervencije ispumpavanja vode i sprječavanja plavljenja kuća u mjestima Završje i Nurkovac na području općine Brestovac. Na sanaciji su sudjelovale i gradske komunalne tvrtke Komunalac i Tekija, djelatnici Hrvatskih voda, Poduzeća za ceste Slavonski Brod i policija.

Foto: mup

– Zbog vode na kolniku bila je zatvorena državna cesta D 38 kroz grad Požegu u djelu Ulice Zrinske i Frankopanske. Promet se odvijao okolnim ulicama kroz grad Požegu. Uz postavljenu prometnu signalizaciju zbog blata na kolniku otežano se prometuje na dionici nerazvrstane ceste NC 2 Požega-Mihaljevci. Uklanjanje nanosa provodit će se u jutarnjim satima tijekom 9. lipnja – navode iz Civilne zaštite.

U Rešetarima 30 intervencija

U Brodsko-posavskoj županiji također je oko 18 sati došlo do poplave kuća, dvorišta, kanala i prometnica, i to na području općine Rešetari i Staro Petrovo Selo.

– Na području općine Rešetari u ispumpavanju vode iz podruma i dvorišta angažirani su vatrogasci DVD-a Rešetari, Nova Gradiška, Dragalić, Ljupina, Bodovaljci, Nova Kapela, Cernik, Gunjavci i Baćin Dol, ukupno 80 vatrogasaca i 15 vozila. Imali su 30 intervencija. Na terenu su bila i komunalna poduzeća općine Rešetari, kao i djelatnici Hrvatskih voda – navode iz Civilne zaštite.

POGLEDAJTE VIDEO: Poplava u Rešetarima

– Na području općine Staro Petrovo Selo na ispumpavanju vode iz podruma i dvorišta angažirani su vatrogasci DVD-a Staro Petrovo Selo, Orubica, Davor, Godinjak, Vrbova, Laze, Štivica, Komarnica i Tisovac s ukupno 59 vatrogasaca i 16 vozila. Imali su 50 intervencija na kojima su radili do 00:45 sati. Na terenu su bila i komunalna poduzeća općine Staro Petrovo Selo kao i djelatnici Hrvatskih voda. Dio prometnica bio je pod vodom te je promet regulirala policija i poduzeće za ceste. Voditelj službe civilne zaštite Slavonski Brod obišao je poplavljena područja – dodali su.

Obilna kiša zahvatila je oko 19.30 sati područje Bjelovarsko-bilogorske županije. Zaprimljen je veći broj dojava za ispumpavanje vode iz dvorišta i objekata.

Foto: mup

– Na intervenciju su izašli vatrogasci JVP Grubišno Polje u naselju Mali Zdenci, JVP Bjelovar u naselju Patkovac te VZO Šandrovac uglavnom zbog ispumpavanja vode iz objekata i uklanjanja stabala. Na području naselja Nova Rača aktiviran je Stožer civilne zaštite, a na otklanjanju posljedica angažirani su VZO Nova Rača i Komunalno poduzeće radi izrade prokopa na ŽC 3090 (Nova Rača – Bulinac) te ispumpavanja vode i postavljanja zečjih nasipa. U naselju Patkovac i cestom D–28 Severin – Patkovac nije se moglo prometovati od 22:20 do 23:22 sati. Promet je bio otežan iu naselju Severin. O svemu su obaviještene nadležne službe i „Ceste“ dd Bjelovar – napominju iz Ravnateljstva civilne zaštite.

U Đurđevcu poplavljene ceste, ispumpavali vodu…

Područje Koprivničko-križevačke županije također je zahvatilo jako nevrijeme u četvrtak oko 20.30 sati. Zaprimljeno je oko 15 dojava građana o poplavama u podrumima i okućnicama na području Đurđevca i okolice.

Foto: mup

– Zbog obilnih padalina kanalizacija nije mogla preuzeti svu količinu vode te je trebalo sanirati poplavljene objekte ispumpavanjem vode. Na širem području Đurđevcaljene poplave su i neke lokalne ceste te se promet odvijao otežano. JVP Đurđevac je u 00:14 sati završio s tehničkim intervencijama, ali se voda povukla s prometnice – izvijestili su iz Ravnateljstva.

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr