Poplave uništile usjeve u blizini Bjelovara: 'Izgubili smo barem 10.000 eura, ništa ne možemo'

POLJOPRIVREDNICI OČAJNI

Foto: privatna arhiva

Ne možemo u polje, presadnice odumiru i možemo ih spasiti, kaže Nenad Rašeta koji je očekivao oko 30 tona ekološki uzgojene paprike.

Jake padaline koje su u proteklih nekoliko dana pogodile Hrvatsku su svoje posljedice ostale na usjevima u okolici Bjelovara, najviše na području općine Sveto Trojstvo i Kapela. Poljoprivrednici su očajni.

– Poplava koja nas je zadesila usljed velike oborine, ali i propusta u samom kopanju kanala – objašnjava Miljenko Kurevija (61) iz Ćurlovca, čija je vodena bujica odnijela s nekoliko hektara. Tvrdi da kanal nije iskopan na najnižim točkama, nego onako kako su dopuštali vlasnici parcele uz kanal.

POGLEDAJTE VIDEO: Nevrijeme u Hrvatskoj

– Za kukuruz i soju nisam siguran da će preživjeti poplavu jer je na te dvije parcele nanesen mulj. Morat ću ih otpisati ako padne još jedna kiša – kaže Kurevija i dodaje kako je šteta nastala na svim parcelama od Ćurlovca do Martinca.

‘Izgubili smo najmanje 10.000 eura’

Razmjer štete za sada se ne može procijeniti, ali one idu i preko tri tisuće eura. Problem je i to što su livade pune mulje koje je donio herbicid i pesticide s polja zbog čega trava ili sijeno s tih livada više nije dobro za hranjenje stoke.

Nenad Rašeta (39) bavi se ekološkim proizvodima i sa sjetom gleda na svoje uništene parcele. Planirao je posaditi 50.000 organskih sadnica paprike na foliju, no poplava je sve uništila.

– Za nas je ovogodišnja sadnja završila. U samom startu ostali smo bez najmanje 10.000 eura koje smo uložili u nabavku ekološki certificiranih sadnica. Ne možemo u polje, sadnice umiru, a možemo ih spasiti za jedno – kaže Rašeta. Očekivao je oko 30 tona paprike. Voda koja nosi herbicide i pesticide također mu je pokvarila planove.

Foto: privatna arhiva

– Da biste dobili ekološki certifikat morate čekati četiri godine, a sada je na njega izliven mulj s neekoloških parcela i dopremljeni ostaci umjetnih gnojiva i zaštitnih sredstava kojih na ekološkim parcelama ne bi bilo smisla – rekao je. rekao je.

‘Ovakvo što nismo vidjeli 30 godina’

I mještani općine Kapela su očajni. Najviše su stradale parcele u nizini, ali i one kojima su bujice odnijele sav urod. Draženu Vuku (56) iz Donjih Mosta voda je došla gotovo do ulaska u kuću.

– Ovakvo nešto nisam doživio sigurno 30-ak godina – rekao je i pokazao na temeljima kuće na kojima se vide tragovi vode koja se povukla.

– Supruga i ja redovno ovdje dolazimo i kad je počela kiša bili smo u strahu da voda ne uđe u kuću u kojoj sam živi njen otac. Čim sam došao, iz staje sam izvezao mehanizaciju na viši teren jer je voda rasla. Spasavao sam što je najpotrebnije – rekao je.

Na polju kukuruza je voda odnijela i drvenu građu koja je bila naslonjena na kuću, no ako se voda brzo povuče, Vuk planira ponovno zasaditi kukuruz. Za sada se ne može procijeniti kolika je šteta.

Foto: privatna arhiva

– Samo ulaganje u sadnju kukuruza na ovoj parceli nepovratno je izgubljeno oko 1500 eura, na drugoj parceli iste površine, a na kojoj je zasađen suncokret, također je uništen urod. Novac je bačen uzalud – rekao je.

‘Ako se ne izvučem, otići ću u Njemačku’

Davoru Jurčiću (43) iz Starčevljana također je u poplavama stradao kukuruz.

– Upitno je što će biti. Nešto je odnijela voda s brijega, ali je problem u odvodnim kanalima koji nisu godinama očišćeni i kopani. Lani je bila suša pa nije bilo takvih problema, ali i ranijih godina su u lipnju padale kiše. Ne, bile su manjih razmjera. Na te parcele ponovno smo sjali, ali ove godine je sve upitno – rekao je. Već je drugi put ove godine zasijao kukuruz.

– Kad platim najam zemljišta, jer nismo vlasnici svih parcela, i kada platimo repromaterijal, ne računajući vlastiti rad, tu smo izgubili gotovo 20-ak tisuća kuna – rekao je.

– Sreća što se nisam zadužio za svjetlo pa ću možda isplivati. U protivnom, izlaz vidim u Njemačkoj poput mnogih koji su ostavili poljoprivredne – zaključio je Jurčić.

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr