Otkrili koliko košta pokretanje ilegalne IPTV usluge

Nedavno je objavljeno kako su petorica Britanaca osuđena na ukupno više od 30 godina zatvora za vođenje pay-as-you-go ilegalne IPTV usluge Flawless koja je, između ostalih, prenosila utakmice engleske Premier lige. Od 2016. do 2018. poduzetni pirati imali su i mrežu zastupnika, koji su uz proviziju prodavali pretplate na svoje usluge, a sami su ih nudili po cijeni od 10 funti mjesečno. Na te su načine u manje od dvije godine prikupili ukupno više od 50.000 pretplatnika, ostvarivši milijun funti ilegalne zarade. Sada smo iz sudskih spisa doznali i drugu stranu – koliko košta vođenje takve usluge masovnog piratstva.

Prihodi i rashodi pirata

Servis Flawless IPTV imao je na vrhuncu svog poslovnog pothvata preko 20 “zaposlenika”, au najboljem mjesecu oko 42.000 pretplatnika. Time su imali prihode od preko 400.000 funti, a ostalim boljim mjesecima prihodi su im iznosili preko 300.000 funti, pokazuju dokumenti iz sudskog slučaja, koje je pribavio TorrentFreak.

Od tih ogromnih prihoda vodstvo servisa plaćalo je svoje radnike (podijeljene na osoblje i moderatore), čija je mjesečna naknada iznosila od 500 godišnje sve do 5.500 funti na mjesec – ovisno o ukupnim prihodima servisa i, vjerojatno, rezultatima svakog zaposlenika. Osim tih troškova, Flawless je plaćao i izvore ilegalnih potoka te infrastrukturu.

Dio prijenosa sami su pribavljali ilegalno, a neke kanale preuzimali od drugih, većih dobavljača ilegalnih TV prijenosa. Cijena te nabave bila je od 250 do 2700 funti mjesečno, po dobavljaču. Za tri do šest poslužitelja koje su koristili mjesečno plaćali su čak i više, do 14.500 funti mjesečno, samo kako bi njihova ilegalna IPTV usluga bila dostupna.

Izračun pokazuje kako je prosječni mjesečni trošak zaposlenika, dobavljača i infrastrukture za Flawless IPTV, tijekom njihova 22 mjeseca rada, bio 37.200 britanskih funti, odnosno preko 43.000 eura. U istom su razdoblju imali prihode od 4,6 milijuna funti. Ukupnu dobit od oko 3,7 milijuna funti podijelila je petorka, koja je u konačnici i završila iza rešetaka.

Više o temiIzvor:Bug.hr