Prvi izazovi novog predsjednika Crne Gore: država ide na izbore, tri su ključna pitanja

Bit će to prvi izbori nakon poraza bivšeg čelnika Demokratske partije socijalista (DPS). Mile Đukanović na predsjedničkim izborima u travnju, nakon 30 godina na vlasti.

Crna Gora je već godinama podijeljena između onih koji se identificiraju kao Crnogorci i onih koji se smatraju Srbima a crnogorsko odvajanje od Srbije nikada im nije bilo po volji.

Prema anketi Centra za demokraciju i ljudska prava (CEDEM) iz svibnja, proeuropski Pokret Europa sad (PES), koji se također zalaže za bliže veze sa Srbijom, u vodstvu ima 29,1 posto podrške uoči parlamentarnih izbora.

Jakov Milatović iz PES-a pobijedio je na predsjedničkim izborima u travnju.

Čelnik PES-a i bivši ministar financija Milojko Spajić rekao je u kampanji da se želi fokusirati na jačanje gospodarstva opterećenog lošim upravljanjem i korpusom, koje se snažno oslanja na prihode od turizma na jadranskoj obali.

“Mi jedini govorimo o infrastrukturi, o poreznim reformama. Nitko drugi o tome ne govori”, rekao je.

Prema anketi CEDEM-a, na drugom mjestu je proeuropski DPS s liderom Danijelom Živkovićem s potporom od 24,1 posto, a zaostaje srbijanski nacionalistički, proruski Demokratski front (DF) s potporom od 13,2 posto.

Živković je rekao da bi pobjeda DPS-a okončala razdoblje političke paralize pošto je dvjema vladama koje su došle na vlast nakon prosvjeda 2020. uz podršku utjecaja Srpske pravoslavne crkve, izglasano nepovjerenje.

“Pobjeda je iznimno važna za formiranje stabilne, europske i reformske vlade koja će Crnu Goru skinuti s mrtve točke i vratiti je na pravi put”, rekao je Živković.

Mnogi Crnogorci rekli su da žele vladu koja će donijeti stabilnost i osnaživati ​​Crnu Goru u smjeru članstva prema Europskoj uniji, što će zahtijevati iskorjenjivanje korupcije, nepotizma i organiziranog kriminala.

“Treba nam reda pošto sad živimo u nekoj vrsti anarhije”, rekao je 37-godišnji Branko Pavlović u glavnom gradu Podgorici.

“Očekujem da ćemo se ujediniti kao nacija… da će naš život krenuti prema boljem europskom svijetu”, rekla je 24-godišnja Anja Petrović.

Crna Gora je ušla u NATO 2017., godinu dana nakon neuspjelog pokušaja puča. Crnogorska vlada je za taj pokušaj otkrila ruske agente i srpske nacionaliste. Moskva je te tvrdnje odbacila kao apsurdne, a srbijanska vlada zanijekala je umiješanost.

Crna Gora se

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr