Putin objavio vijest o tome koje strepnje Europe: Otkrio i datum

Vladimir Putin je rekao da će pripreme za ključna postrojenja biti završene 7. i 8. srpnja i da će tada započeti premještanje.

Priopćenje je objavljeno nakon sastanka s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkomprema ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS.

To bi značilo da je preseljenje počelo neposredno prije vrha NATO-a u Litvi, koja graniči s Bjelorusijom. Summit u glavnom gradu Litve Vilniusu održat će se 11. i 12. srpnja.

Putin je još 25. ožujka najavio da će premjestiti rusko nuklearno oružje u savezničku zemlju, bivšu sovjetsku republiku Bjelorusiju. Potez opravdava tvrdnju da Sjedinjene Države već godinama imaju nuklearno oružje u europskim zemljama poput Njemačke.

Zapadni vojni saveznici su oštro kritizirali taj plan. Lukašenko je koncem svibnja rekao da je najavljeni transfer naoružanja u njegovu zemlju već započeo.

Bjelorusija, ako se plan Moskve provede, po prvi put od 1990-ih imati nuklearno oružje nakon što ju je dobrovoljno predala nakon raspada Sovjetskog Saveza. Bit će raspoređeni projektili Iskander koji mogu biti opremljeni nuklearnim bojevim glavama.

Nekoliko bjeloruskih borbenih zrakoplova također je prilagođeno korištenju novog naoružanja, prema izv

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr