Parlamentarni izbori u Crnoj Gori! Najviše glasova osvojio pokret 'Europa sad', jedan mandat Hrvatska građanska inicijativa

Autor: Dnevno.hr/MP

Crna Gora danas je održala prijevremene parlamentarne izbore, birališta su zatvorena u 20 sati, a oko 550 tisuća građana biralo je novu vladu.

Ovi izbori trebali bi pokazati hoće li Crna Gora prevladati političke podjele i ubrzati proces ulaska u Europsku uniju.

Izbore je obilježila slaba izlaznost, neki kažu možda i najmanja od uvođenja višestranačja. Pokret Europa sada (PES), prema preliminarnim rezultatima koje je objavio Centar za monitoring (CEMI), u nedjelju je osvojio oko 26 posto glasova, odnosno 24 mandata, i prema svim procjenama da će stranka sastaviti novu vlast u toj zemlji.

Rezultate izbora pratili smo na Dnevno.hr

22:25 Konačni broj mandata nakon prebrojavanja svih glasova

Konačni broj mandata ipak će biti poznat tek nakon prebrojavanja svih glasova jer će se glasovi onih koji nisu prešli prag preliti na pobjednike izbora. Na izborima je sudjelovalo 15 stranaka i koalicija. Crnogorski parlament broji 81 zastupničko mjesto.

22:20 Hrvatska građanska inicijativa osvojila mandat, čestitao Plenković

Jedina stranka Hrvata u Crnoj Gori, Hrvatska građanska inicijativa (HGI), uspjela je prijeći povlašteni cenzus od 0,3 posto važećih glasova i osvojiti jedan mandat. Premijer Andrej Plenković čestitao je predsjednik HGI-a Adrianu Vuksanoviću izbor u crnogorski parlament, priopćio je premijer na Twitteru.

U 📞 razgovoru čestitao sam predsjedniku Hrvatske građanske inicijative Adrijanu Vuksanoviću na izboru u Skupštinu Crne Gore. Puno uspjeha u daljnjem radu za boljitak hrvatske zajednice i europski put 🇲🇪! @VladaRH izgradila je snažno partnerstvo s Hrvatskim nacionalnim vijećem. pic.twitter.com/QtaGNd7G6o

— Andrej Plenković (@AndrejPlenkovic) 11. lipnja 2023

Najveće iznenađenje je Bošnjačka stranka koja bi u budućem crnogorskom parlamentu mogla imati šest mandata, u odnosu na dva koja su imala u postojećem sazivu.

22:10 Spajić i Milatović dobili su podršku građana

Pokret Europa sada politička je stranka proizašla iz prve vlade formirane nakon parlamentarnih izbora u kolovozu 2020., a njeni čelnici su bivši ministri u vladi bivšeg premijera Zdravka Krivokapića, Milojka Spajića i Jakova Milatovića. Ta je vlada nastala pod snažnim utjecajem Srpske pravoslavne crkve.

Spajić i Milatović dobili su podršku građana nakon što su početkom 2022. godine, uoči pada Krivokapićeve vlade, uspjeli povećati minimalnu plaću u Crnoj Gori sa 220 na 450 eura. Potom je početkom travnja za predsjednika Crne Gore izabran Jakov Milatović, koji je u drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedio dosadašnjeg predsjednika Mila Đukanovića.

22:05 Kako izgleda raspodjela mandata po projekciji CDT-a

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT), ovako izgleda raspodjela mandata u crnogorskom parlamentu nakon 100 posto prebrojanih glasova:

Pokret Europa sad 24 mandata

Demokratska partija socijalista (DPS) i partneri 21 mandat

Demokratska fronta (DF) 14 mandata

Demokrati-URA 12 mandata

Bošnjačka stranka 6 mandata

Albanski forum 2 mandata

Albanski savez 1 mandat

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) 1 mandat

22:00 Konačni rezultati: PES ostvario najbolji rezultat!

Od 100 posto prebrojanih glasova Centra za demokratsku tranziciju (CDT), najbolji rezultat na izvanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori ostvario je Pokret Europa sada (PES) na čelu s Milojkom Spajićem – 26 posto glasova.

Zatim je tu lista “Zajedno”, čiju okosnicu čini Demokratska partija socijalista (DPS) Danijela Živkovića sa 23 posto glasova.

Na trećem mjestu je koalicija “Za budućnost Crne Gore” – Demokratski front (DF) sa 15,1 mjesto, a na četvrtom lista “Aleksa i Dritan – Hrabro se broji” koju čine Građanski pokret URA Dritana Abazovića i Demokrati Alekse Bečića sa 13. posto glasova.

21:30 Obrađeno 88 posto biračkog uzorka

Prema novim rezultatima pokret Europa sad je na 26 posto, Zajedno 22,9, ZBCG 14,9, Hrabro se broji 12,8

21:10 Europa sad munjevito raste, DPS u strmoglavom padu

Prvi preliminarni rezultati izvanrednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, koje je objavio Centar za monitoring i istraživanje (CEMI), pokazuju da se borba za prvo mjesto vodi između Pokreta Europa sada Milojka Spajića i liste Zajedno čiju okosnicu čini Demokratska partija socijalista (DPS) na čijem je čelu. na čelu je sada Danijel Živković.

Prema tim podacima, sa 65,2 posto prebrojanih glasova, na prvom je mjestu lista Pokreta Europa sada (PES) s 25,5 posto osvojenih glasova, odnosno 23 mandata. Na drugom mjestu je lista koju predvodi Demokratska partija socijalista (DPS) sa 23,4 posto glasova, odnosno 21 mandatom.

Najveća borba je između ove dvije političke opcije, a konačni rezultat bit će poznat u sljedećim pola sata, navodi se Nova.rs.

20:55 Objavljeni prvi rezultati parlamentarnih izbora

Pokret Europa sada – Milojko Spajić 25.8

Zajedno (Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrati, Demokratska unija Albanaca, Liberalna partija) – Danijel Živković 23.1

Za budućnost Crne Gore (Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Radnička partija) – Milan Knežević 15,8

Aleksa i Dritan hrabro broji (Građanski pokret URA i Demokrate) – Aleksa Bečić 12.4.

Bošnjačka stranka (BS) – Ervin Ibrahimović 6,9

Socijalistička narodna partija (SNP) i Demos – Vladimir Joković 3.5

Narodni pokret “Pravda za sve” – ​​​​Vladimir Leposavić 2.7

Preokret – Srđan Perić 1,3

Narodna koalicija (Prava Crna Gora, Demohrišćanski pokret, Slobodna Crna Gora, Demokratska srpska stranka, Pokret za Pljevlja) – Dejan Vukšić 1,2

Pokret za promjene – Nebojša Medojević 0.6

Mi možemo – Dragica Perović Ivanović 0,5

20:30 Neke Hrvate dočekao listić na ćirilici

Prema dostupnim informacijama, izbori su protekli mirno, bez većih turbulencija, no kao jedna od nepravilnosti ili čak provokacija, dogodila se u dvije općine, Tivat i Kotor, gdje su glasali Hrvati koje je dočekao listić na ćirilici. Iako su po crnogorskom zakonu ćirilica i latinica izjednačene, dosad je bilo uobičajeno da na mjestima gdje Hrvati glasaju, ti listići budu na latinici.

20:00 Ankete su pokazale da je favorit Europa sad

Na svim anketama prije izbora favorit je stranka Europa sad, stranka koju su osnovali Milojko Spajić a današnji crnogorski predsjednik Jakov Milatovićnekadašnja stranka Milo ĐukanovićDPS bi, prema predviđanjima, mogao osvojiti oko 20 posto glasova, slično zajedničkoj listi sadašnjeg premijera Dritan Abazović i Alekse Bečić.

Politički protivnici pokušali su diskreditirati Milojka Spajića povezujući ga s južnokorejskim “kraljem kriptovaluta” Uradite Chronomkoji se od ožujka nalazi u pritvoru u Crnoj Gori, a traže ga SAD i Južna Koreja zbog prijevara na kripto tržištu teških 40 milijardi dolara.

19:00 Sukob birača i članova odbora

Izborni dan nije prošao bez incidenta. Naime, Centar za istraživanje i monitoring (CeMI) objavio je da je u Podgorici došlo do sukoba između birača i članova biračkog odbora na biračkom mjestu, nakon što je utvrđeno da se drugi birač potpisao u birački spisak, u mjestu za potpise. .

13:28:07 Podgorica, BM 73A: Došlo je do sukoba između birača i članova BO na mjestu BM nakon što je utvrđeno da se na biračkom spisku, na mjestu za potpis, nalazi potpis drugog birača.#ZaFerIzbore2023

— CeMI (@CeMI_ME) 11. lipnja 2023

18:00 sati Đukanović: Nisam nezainteresiran za politiku

Glasao je i bivši predsjednik Crne Gore i DPS-a Milo Đukanović koji je rekao da očekuje brzo formiranje vlade. Govorio je io svojim ambicijama u politici.

“Ja sam se tek nedavno povukao iz politike, naravno već sam kazao da je netko tko je proveo 35 godina u politici nikad ne može biti nezainteresiran za politiku, zainteresiran sam prije svega da ova zemlja ostvari svoj strateški cilj, postane članica EU”, rekao je Đukanović.

Autor:Dnevno.hr/MP

Više o temiIzvor: Dnevno.hr