Macron nakon sastanka: “Učinili smo sve da joj pomognemo”

Emmanuel Macron je na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s poljskim i njemačkim vođama rekao: “Učinili smo sve da joj pomognemo“.

“Pojačali smo slanje streljiva, oružja i oklopnih vozila … Nastavit ćemo u narednim danima i tjednima”, rekao je Macron, koji je prije nekoliko dana rekao da je razgovarao s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskijempotvrdivši početak protuofenzivni.

Njemački kancelar Olaf Scholz je odgovorio na pitanje smatra li Njemačka da Ukrajina treba dati sigurnosna jamstva na summitu NATO-a u svibnju: “Jasno je da nam je to potrebno i to na vrlo konkretan način.”

Sastanak vođa triju zemalja u Parizu trebao je signalizirati jedinstvo između istočne i zapadne Europe nakon što je Varšava preuzela veliku logističku i diplomatsku ulogu što se tiče pomoći za Ukrajinu dok je istovremeno opominjala njemačko i francusko vodstvo zbog njihove sporosti.

Macron je rekao da je sastanak dokaz da ne postoji dio između “stare” i “nove” Europe, koju su jednom istaknule Sjedinjene Države nakon što su istočne europske zemlje odbile podržati Francusku i Njemačku glede rata u Iraku prije 20 godina.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr