“Bi li baka bila negdje u frižideru?”: Nevjerojatan slučaj preprodaje grobnog mjesta, obitelj ništa nije znala

Baka, koja nikada nije ni pomislila na prodaju mjesta koja su obitelji pripadala generacijama, čak je i osobno urezala svoje ime na nadgrobni spomenik.

”Baka je, kako ja to volim reći, u špajzi na Mirogoju. Ne znam kako izgleda ta prostorija, mi smo je kremirali. Postavljam pitanje, što bi se dogodilo da je nismo kremirali, gdje bismo je onda držali? Da imamo leš godinu i pol, bi li baka onda bila negdje u frižideru?” govori za Provjereno Željka Leskovacsnaha preminule vlasnice grobova.

Sličan šok doživjela je i obitelj Simić Vakanović, koja je nakon određenog vremena otkrila da njihov grob više nije njihov. “Ugovor je krivotvoren. Moj broj osobne iskaznice, moj potpis – sve je krivotvoreno”, potvrđuje Emilija Simić Vakanović.

Ukradena grobna mjesta obiju sugovornica nalaze se na tzv. atraktivnim lokacijama, u središtu Mirogoja, tik do groba Franje Tuđmana. Međutim, još više začuđuje to što nije riječ samo o prijenosu grobnih mjesta na druge osobe krivotvorenjem dokumenata već su ih te osobe ustupile ili prodale trećim osobama.

Oštećene sugovornice tvrde da su ti slučajevi očigledan primjer organiziranog kriminala. Na temelju podataka na temelju kojih su krivotvoreni ugovori, kažu, jasno je da ih je moralo ustupiti Gradsko groblje. Kako je uopće došlo do takvih slučajeva, tko je krivotvorio dokumente i zašto DORH još nije zaključio slučaj – istražuje Provjereno.

Emisija

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr