UŽIVO Vlada o povećanju plaća za sučelje, državne i javne službenike

Vlada održava redovitu sjednicu, a na dnevnom su redu zaposleni u državnim i javnim službama te mjesto sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika.

U uvodnom dijelu sjednice premijer Andrej Plenković osvrnuo se na iskorištavanje objekata alokacije sredstava EU-a za obnovu od potresa – 684 milijuna eura za zagrebački potres i 319 milijuna eura za petrinjski potres.

“Povrh alociranih sredstava iskorišten je još 112 milijuna eura, a za zagrebački potres još smo napravili kvalitetan iskorak i obnovili sekundarna oštećenja koja su se pojavila. Želimo naglasiti da smo suprotno redovitoj filozofiji iskorištavanja sredstava, odlučili ići putem konstrukcijske obnove kako bismo iskoristili sredstva”, poručio je premijer.

Osvrnuo se i na zajednički sastanak Vlade i župana na kojem je predstavljen paket poreznih zakona.

“Jedinicama lokalne samouprave dajemo veću autonomiju kad je riječ o porezu na dohodak i upravljanje imovinom”, istaknuo je.

Kazao je kako je jutros održan sastanak snimkim predstavnicima sindikata javnih i državnih službi na kojima raste 219 tisuća radnika. Potpisan je Memorandum o međusobnom razumijevanju, odnosno privremeni dodatak na plaće za državne i javne službenike, koji će biti na snazi ​​do stupanja na snagu novog Zakona o plaćama kojima bi se trebalo urediti sustav plaćanja.

“Vlada će danas također dati mišljenje za Sabor za proglašenje Dana Holodomora, genocida nad ukrajinskim narodom, koji se dogodio početkom 30-ih godina prošlog stoljeća, a inicijativu ćemo prihvatiti”, kazao je.

Osvrnuo se i na pobjedu hrvatske nogometne reprezentacije nad Nizozemskom u polufinalu Lige nacije.

“Čestitam Vatrenima na sjajnoj pobjedi i želimo im uspjeh u finalu u nedjelju. Još jedna sjajna promocija za Hrvatsku”, poručio je premijer.

Veće mjesto od srpnja

Suci su se nakon bijelog štrajka ovog tjedna ipak uspjeli dogovoriti s Ministarstvom pravosuđa o povećanju svojih plaća, za razliku od pravosudnih službenika, koji i dalje štrajkaju.

Prema izmjenamaZakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnikaa, koji je danas usvojila Vlada, nova osnovica za izračun plaća iznosi 706,50 eura.

“Osnovica je sada manja nego što je bila 2009. godina. Prijedlogom se povećava koeficijent za sučelje prvostupanjskih sudova i zamjenike općinskih državnih odvjetnika. Također se uvodi obveza ažuriranja prava pravosudnih dužnosnika”, pojasnio je ministar Ivan Malenica.

Na dnevnom redu Vlade i odluka o privremenom dodatku na plaću za državne i javne službenike, kojima od lipnja plaće rastu za 60 do 100 eura te će im biti isplaćen regres u iznosu od 300 eura.

Dodatak će biti na snazi ​​do novog sustava plaćanja prema modelu jednaka plaća za jednaki rad koji će biti uređen novim Zakonom o plaćama.

“Od 219 tisuća gotovo 100 tisuća primit će se uvećanje od 100 eura neto. To je najveće povećanje do sada za one s najmanjim plaćama”, rekla je Malenica. Za provedbu ove odluke godišnje će se osigurati više od 430 milijuna eura.

Djelatne vojne osobe dobivaju također privremeni dodatak prema osobnom koeficijentu za izračun plaće. Tom mjerom obuhvaćeno je nešto više od 12 tisuća djelatnih vojnih osoba.

Odobreno 59,5 milijuna eura za dugove bolnicu

Vlada je odobrila 59,4 milijuna eura za podmirivanje dospjelih obveza zdravstvenih i bolničkih ustanova koje

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr