U Zagreb stigla oprema za utvrđivanje izvora i posljedica potresa: Sigurnost je naš brend

SIGURNOST PRIJE SVEGA

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

PMF je danas predstavio specijalnu opremu za identifikaciju izvora i učinaka potresa te procjenu seizmičkog hazarda nabavljenu sredstvima projekta CRONOS

Suočavanje s uzrocima i posljedicama potresa vrlo je aktualna tema za Hrvatsku, posebno nakon događaja 2020. godine. Zato je u Zagreb posebna oprema stigla je danas predstavljena na PMF-u.

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Geofizički zavod PMF-a predstavio je osnovnu opremu za identifikaciju izvora i učinaka potresa te procjenu seizmičkog hazarda, što je iznimno važno za naše društvo.

Norveška je postala partner Hrvatske, naime Odjel za znanost o planetu Zemlji Sveučilišta u Bergena sva prezentirana oprema nabavljena je sredstvima iz projekta „Geofizičko-seizmološka istraživanja potresno ugroženih područja u Republici Hrvatskoj i izrada atenuacijskih odnosa za prognozu potresnih gibanja tla – KRONOS“. Glavna svrha ovog projekta je učiniti hrvatsko društvo otpornijim na utjecaj snažnih potresa.

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

– Izgledalo je besperspektivno nakon potresa, ali uspjeli smo aktivirati na brži način sredstva od dva milijuna eura. Oprema će služiti u razvoju modernizacije i procjene seizmičke otpornosti, zapravo za procjenu seizmičke opasnosti u Hrvatskoj. Potaknut je i razvoj politike smanjenja seizmičkog rizika.

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Sigurnost je brend Hrvatske. Imamo znanstvenike povratnike koji se vraćaju zbog toga što je Hrvatska sigurna zemlja. A ovo je jedan mali aspekt toga – da bolje razumijemo potrese i možemo savjetovati naše graditelje kako graditi sigurnije zgrade. Sakle sigurnost je jako važan aspekt – izjavio je Mirko Planinićdekan PMF-a.

Ukupna vrijednost projekta CRONOS je 2.117.647 eura, sam projekt financiran je 85% iz Norveškog financijskog mehanizma, a 15% iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

– Glavni cilj projekta je olakšati razvoj i modernizaciju procjene seizmičke opasnosti u Hrvatskoj te potaknuti razvoj politike smanjenja seizmičkog rizika kroz izgradnju zdravstvene infrastrukture, jačanje kapaciteta, prijenos znanja i međunarodnu znanstvenu suradnju – komentirala je voditeljica projekta izv. prof. dr. sc.Snježana Markušić.

Prema njezinim riječima, sam znanstveni dio projekta može se podijeliti u dvije komponente – jedna se bavi izvorima, a druga učincima potresa, no one su međusobno komplementarne i rezultati će na kraju biti od velike važnosti za kvalitetnu procjenu seizmičke opasnosti. Sve to treba pridonijeti poboljšanju i povećanju sigurnosti hrvatskih građana.

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr