Spasioci na moru imaju pune ruke posla: kod Vele Luke izgorjela jahta, oštećeni gliser s četiri putnika razbio se o stijene…

Dvojica mlađih muškaraca iz Austrije, inače braća, nestala su jučer u Zadarskom kanalu dok su plovili jet-skijem u nevremenu između mjesta Petrčane i otoka Ugljana. Dojava o njihovom nestanku stigla je u 15:20, a nedugo nakon toga pronađeni su neozlijeđeni na jednoj od ugljanskih plaža te su prevezeni na startnu lokaciju. U moru je pronađen i jet ski koji je, kako su priznali, nisu adekvatno osigurali po dolasku na plažu pa je otplutao.

Za njima je tragao spasilački brod Lučke kapetanije Zadar i brod Pomorske i Zračne policije Zadar, au potragu se uključio i vlasnik unajmljenih jet-skija.

Žena teško ozlijeđena u sudaru brodica u zadarskoj gradskoj marini

Voditelj brodice i supruga ozlijeđene, u petak je isplovljavao iz gradske marine, pri čemu je lijevim bočnim dijelom udario u obližnja plovila na vezu. Pri tome je njegova supruga teško ozlijedila nogu, a brodica je oštećena u predjelu lijevog trupa iznad razine mora. Dvije brodice u koje je udario, nisu oštećene.

Dojava o nesreći stigla je u 14:52.

“Dolaskom na mjesto događaja sudionici pomorske nesreće nisu zatečeni, jer su nakon događaja pratili ozlijeđenu ženu u zadarsku Opću bolnicu, kamo su je prevezli djelatnici Hitne medicinske pomoći Zadar.

Požar na motornoj jahti - 4Sudar brodica u zadarskoj gradskoj marini – 1(Foto: Ministarstvo mora)

Dojavu o sudaru brodica u zadarskoj gradskoj marini službenici Lučke kapetanije Zadar zaprimili su u petak, 23. lipnja u 14.52 sati, posredstvom Županijskog operativnog centra ŽOC 112, kada je dojavljeno o teškoj ozljedi ženske osobe. Iz LK Zadar o događaju su obavijestile nadležne službe Uprave sigurnosti plovidbe resornog Ministarstva, MRCC Rijeka i Policijske uprave Zadarsku”, javilo se iz ministarstva.

Inspektor sigurnosti plovidbe Zadar u suradnji s kriminalističkim inspektorom PP Zadar nastavio je izvješće i očevid o uzrocima ove pomorske nesreće.

Četvero odraslih i dijete nasukali su se kod Cresa

Četiri odrasle osobe i dijete spašeni su u subotu s nasukane brodice na otoku Cresu. Koordinacijskim središtem za spašavanje na moru (MRCC) Rijeka poziv u pomoć zbog naukavanja kod Punte Križa stigao je u 12:20.

“Zbog jačine udara bure te nepristupačne obale iz MRCC Rijeka u akciju spašavanja angažirani su pripadnici lošinjskog HGSS-a, koji su u 14:50 sati evakuirali sve osobe s nasukane brodice, od kojih nitko nije ozlijeđen. Spašene osobe prevezene su u Lošinj, gdje su po dolasku zbrinute, nakon čega su dale iskaz službenicima Lučke ispostave Lošinj, u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće”, javilo se iz Ministarstva mora.

Izgorjela i potonula jahta u Korčulanskom kanalu

Voditelj i vlasnik motorne jahte La Belle koja plovi pod hrvatskom zastavom, u subotu u 13:04 poslao je poziv u pomoć jer je u potpalublju planuo požar. Obavijestio je Središnjicu o izvršenoj evakuaciji svih članova posade na pomoćnu brodicu.

Na plovilu su boravile ukupno četiri osobe, uključujući voditelja, od kojih nitko nije ozlijeđen.

Požar na motornoj jahti - 4Požar na motornoj jahti – 5(Foto: Ministarstvo mora)

“Pomorska nesreća motorne jahte dogodila se u Korčulanskom kanalu, između otoka Korčule, Hvara i Visa, kamo je odmah po dojavi zbog blizine angažirana spasilačka brodica iz sastava Lučke ispostave Lastovo te vatrogasci iz Smokvice, koji su na mjesto nesreće doplovili vatrogasnom brodicom i započeli s gašenjem požara jahte, no s obzirom na oštećenja od požara jahta je u potpunosti potonula na dubinu od oko 70 metara. O događaju je obaviještena i Pomorska policija Vela Luka”, izvijestilo je ministarstvo koje dodaje kako osim ostataka olupine nije uočeno značajnije površinsko onečišćenje mora.

Požar na motornoj jahti - 4Požar na motornoj jahti – 3(Foto: Ministarstvo mora)

Požar na motornoj jahti - 4Požar na motornoj jahti – 2(Foto: Ministarstvo mora)

Istraga i iskazi brodolomaca pokazali su kako je uzrok potonuća najvjerojatniji požar u pogonskom postrojenju motorne jahte. I dalje traje očevid o uzrocima ove pomorske nesreće.

Brodolomci spašeni na otoku Pagu

Četvorica Nijemaca spašena su u subotu u 6:26 nakon što im se gliser u kvaru, nekontrolirano nošen udarima bure, razbio o obližnje stijene. Oni su isplivali na nepristupačnome dijelu sjeveroistočne strane otoka Paga, a odmah nakon što je MRCC Rijeka dobio dojavu pokrenuta je opsežna potraga TiS-a u suradnji s Lučkom kapetanijom Senj, Policijskom upravom Gospić, Obalnom stražom RH i Hrvatskom gorskom službom spašavanja.

“Uz površinsko traganje, koje su provodile jedinice senjske Kapetanije i Pomorske policije, kopnenom stranom otoka prema mjestu dojave za brodolomcima tragali su policijski službenici i pripadnici HGSS-a, dok je zrakoplov tipa Pilatus iz sastava Obalne straže RH, angažiran u zračnom traganju”, priopćilo je ministarstvo.

Unatoč izrazito nepoželjnim vremenskim uvjetima, svi brodolomci su spašeni na tri različite lokacije, od kojih je posljednji brodolomac pronađen u 12:50 sati na prvoj dojavljenoj poziciji, gdje je ostao čekati pomoć s obzirom na zadobivene ozljede stopala.

Četvorica spašenih brodolomaca predani su djelatnicima Hitne medicinske pomoći Senj u daljnjem medicinskom postupanju, čime je ova akcija uspješno okončana.

Očevid o uzrocima pomorske nesreće provode službenici Lučke kapetanije Senj.

1/4 >>Pogledaji ovu galerijuIstraga uzroka tragedije podmornice - 1 Istraga uzroka tragedije podmornice – 1Foto: DNEVNIK.hr Istraga uzroka tragedije podmornice - 2 Istraga uzroka tragedije podmornice – 2Foto: DNEVNIK.hr Istraga uzroka tragedije podmornice - 3 Istraga uzroka tragedije podmornice – 3Foto: DNEVNIK.hr +0Istraga uzrok tragedije podmornice - 4 SvijetZapočela istraga tragične ekspedicije podmornicom do Titanice: “Jedina je utjeha u tome što se dogodilo odmah”

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr