Boom Supersonic otkrio nove detalje svog nadzvučnog putničkog zrakoplova

Boom Supersonic je tvrtka koja želi vratiti nadzvučne brzine u prijevoz putnika zrakoplovima, a već godinama radi na svom konceptu Overture, s ciljem da on s putnicima poleti do 2029. godine. Do sada su već našli razne probleme i izazove, poput izlaska Rolls-Roycea iz partnerstva, no čini se da su ih uspješno prebrodili. Na prošlom Paris Air Showu, Boom Supersonic najavio je značajan napredak u razvoju zrakoplova, za koji kažu da će biti najbrži putnički zrakoplov u svijetu, optimiziran za brzinu, sigurnost i održivost.

Zajednički pothvat više partnera

Najavili su niz partnera s kojima su potpisani ugovori za razvoj i proizvodnju raznih dijelova Overture, njezinih ključnih komponenti poput avionike, hidraulike, stajnog trapa, krila, trupa i drugih. U priloženom videu također možete vidjeti shematske prikaze nekih od tih dijelova i kako će se koji od njih uklopiti u konačni dizajn. Kažu da čine sve kako bi Overture mogla uzlijetati i slijetati na pistu više od 600 zračnih luka diljem svijeta.

Među partnerskim tvrtkama, zaduženima za pojedine komponente, spomenuti su Safran Landing Systems, Eaton, Collins Aerospace, Flight Safety International, FTT, GE Additive, StandardAero, Leonardo, Aernnova i Aciturri.

Najavljeno je i kako će mlazni motor Symphony, koji razvijaju uz pomoć FTT-a, biti prilagođen za rad na 100% održivo zrakoplovno gorivo (SAF), te su otkrili njegov 3D isprintani model. Kažu da im je cilj osigurati pouzdanost motora koji će 25% svog životnog vijeka provesti “na krilima”, tj. neće biti na usluzi. Ukupno bi, kažu, u usporedbi s postojećim modelima, ovaj vlasnici motora zrakoplovnih prijevoznika donosili oko 10% uštede na trebam operativnim troškovima.

Motorna simfonija
Motorna simfonija

Potvrđen je i nastavak suradnje s proizvođačem Northrop Grummanom, čiji je cilj istražiti sve mogućnosti komercijalne nadzvučne tehnologije te ih, u posebnoj varijanti zrakoplova, ponuditi i Pentagonu za korištenje u vojne svrhe. Boom Supersonic već gradi tvornicu za sklapanje zrakoplova u Sjevernoj Karolini, dok u svom sjedištu u Coloradu sklapaju prvi testni model zmaja novog zrakoplova u punoj veličini.

Više o temiIzvor:Bug.hr