Može li meso zaražene svinje završiti na tržištu? Stručnjak otkriva što bi se dogodilo u tom slučaju

Veterinari su stigli iu Privlaku. U selu kraj Vinkovaca, zaraza je potvrđena na gospodarstvu s oko 120 svinja. Svinje su usmrćene iu Gunji, Rajevom Selu.

U Privlaci su zadržani u naseljenom dijelu grada pa još nije jasno kako su se zarazili. Veterinari zakopčani do grla a kada je riječ o informacijama.

Širenje bolesti pokušava se suzbiti i rigoroznijim mjerama. Prvi put svinje su na dva gospodarstva usmrćene preventivno. Na razini Hrvatske trenutno se analizira 200 uzoraka. Najviše iz Vukovarsko-srijemske županije koja praktički cijela postaje posebna zona nadzora.

Nema opasnosti za zdravlje ljudi, kaže struka. Poručuju iz Ministarstva poljoprivrede stvari drže pod kontrolom onoliko koliko je to u ovim okolnostima moguće.

“Najozbiljnija bolest”

Reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić u Čepinskim Martincima je razgovarala s Vladimirom Margetom s Fakulteta afrobiotehničkih znanosti.

“Afrička svinjska kuga trenutno je najozbiljnija bolest kad govorimo o stočarstvu općenito u svijetu. To je vrlo zarazna virusna bolest, njezini simptomi supovišena temperatura do 41 stupanj, drhtavica, krvarenje na koži i sluznicama, dolazi čak i do proljeva i opstipacije”, rekao je.

Smrtnost je do 100 posto. Govorimo o jednoj vrlo ozbiljnoj bolesti s kojom nema šale”, dodao je Margeta.

Meso zaražene svinje bi moglo završiti na tržištu?

Na pitanje može li se dogoditi da meso zaražene svinje završe na tržištu, navodi Margeta kako nije nemoguće.

„Iskustva iz susjednih zemalja govore da je bilo i toga pa ne možemo isključiti da se to ne dogodi i kod nas. Apeliram stoga da svi poštuju mjere koje će propisati ili je već propisalo Ministarstvo, Uprava za veterinarstvo i da se ponašaju prema uputama koje oni izdaju”, dodaje.

Ako bi takvo meso i završilo na tržištu, ljudima se ne može dogoditi ništa jer to nije bolest koja se prenosi na ljude, navodi.

“Međutim, to meso ponovno može doći u kontakt s nekim životinjama i na taj način virus se proširiti. On je vrlo otporan, dugo ostaje u okolišu i može se proširiti zaraza na taj način. Imamo primjere u susjednim zemljama da se upravo tako virus proširio dalje”, upozorio je Margeta.

Još uvijek nije poznat izvor zaraze i jesu li to divlje svinje ili nešto drugo.

Cijeli prilog pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr