Schmidt upozorio Dodika: “Budite spremni, bit će ozbiljna reakcija”

U intervjuu za sarajevsku komercijalnu Face televiziju Christian Schmidt kazao je kako je odluka parlamenta Republike Srpske o donošenju zakona o zabrani provođenja presude Ustavnog suda BiH na području tog entiteta. smatra udarom na državu te da stoga trebaju računati na adekvatan odgovor.

“Ovo što sada imamo je pokušaja uništavanja društva. Budite spremni, doći ćete do ozbiljnih reakcija. Mi iz međunarodne zajednice imali smo intenzivne razgovore prethodnih dana”, rekao je Schmidt, ali nije otkrio kakvim se mjerama radi.

Istaknuo je samo kako postoji jedinstven stav unutar međunarodne zajednice o potrebi da se djeluje te vjeruje kako će ga potpuno poduprijeti u namjeri da se osigura rad Ustavnog suda BiH.

„Međunarodna zajednica ovo sve shvaća ozbiljnonekada smo prije ovoga kasnili, ali više nećemo jer sada imamo Europu pred vratima i rat u Ukrajini”, rekao je Schmidt.

Konstatirao je kako je razočaravajuće to što je Milorad Dodik na sastanku s predstavnicima ostalih stranaka vladajuće koalicije u BiH, koji je održan ranije tijekom dana u Konjicu, ostao je na istim stavovima bez naznake da je spreman prihvatiti kritike i odustati od destruktivnih radnji.

Jedan od sudionika sastanka u Konjicu, ministar obrane BiH Zukan Helezrekao je kako je to bio sve samo ne ugodan razgovor, a potvrdio je i kako su on i Dodik razmijenili uvrede te su se zamalo potukli.

Dodik je rekao: ‘Je*** ti genocid u Srebrenici’. Ja sam morao reagirati na to i opsovao sam mu majku. Bilo mi je žao, ali su me svladale emocije jer je sve vrijeme bilo jako bezobrazan. Bilo je jače od mene i nisam se mogao suzdržati”, kazao je Helez također za Face televiziju.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr