Agresivan tumor koji napada i starije i mlade: Srpanj je mjesec posvećen oboljelima od sarkoma

Patriku je 2020. godine dijagnosticiran sarkom. Prošao je 28 zračenja. “Imao je operaciju nakon toga i onda je bilo sve dobro, šest mjeseci smo bili na održavanju na Rebru. Bilo je malo nešto bolno i sve, ali je sve okej sad”, rekli su Domagoj i Patrik.

Željko je sada u fazi liječenja, au petak je primio kemoterapiju. Zbog sarkoma su mu morali amputirati nogu. Prije dvije i pol godine shvatio je da nešto nije u redu.

“Smetanje pri kretnji, pri spavanju, boljela me natkoljenica desna, nisam mogao spavati kako treba. Bolje me bez obzira spavam li na leđima, trbuhu ili boku”, poručio je Željko.

Sarkomi su agresivni, rijetki tumori koštanog i vezivnog tkiva. Jako su rijetki i trebaju se što prije otkriti, donosi reporterka Dnevnika Nove TV, Valentina konstrukcija.

“Ako netko primijeti neku izraslinu, neku tvorbu u bilo kojem dijelu tijela napipa koja brzo raste, koja je veća od pet centimetara, u svakom slučaju mora se javiti. To se ne odnosi samo na stariju populaciju, već i na mlade“, istaknuo je Davorin Herceg s Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

Srpanj je mjesec posvećen oboljelima od sarkoma pa su se liječnici i pacijenti okupili na Cvjetnom trgu kako bi podigli svijest o bolestima.

Jer i kod dijagnoze i kod liječenja potrebna je velika podrška voljenih osoba, ali i bolničkog osoblja. Svi oni to jako dobro znaju i od svoje borbe ne odustaju. Na godišnjoj razini u Hrvatskoj je otkriveno 40-ak novih pacijenata s ovom bolesti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr