Foto: Unsplash
Autor: Zlatko Govedić
Većina odraslih nije svjesna da kombiniranje različitih namirnica može biti korisno za zdravlje. Jedna studija što ukazuje na potencijal kombinacije crnog grožđa i luka.
Iako vam se na prvu može činiti da je riječ o šali, upravo te svije namirnice zajedno mogu pridonijeti sniženju krvnog tlaka i planiranju stvaranja krvnih ugrušaka.
Zdravstvene dobrobiti crnog grožđa
Crno grožđe sadrži visoku koncentraciju antioksidansa, uključujući resveratrol, antocijan i polifenol. Pomažu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i mogu imati pozitivan učinak na smanjenje upale u tijelu.
Nadalje, antioksidansi u grožđu pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i upale u krvnim žilama, što može doprinijeti smanjenju rizika od srčanih bolesti. Također, flavonoidi i polifenoli u grožđu mogu poboljšati protok krvi, smanjiti krvni tlak i smanjiti razinu “lošeg” LDL kolesterola.
Neke studije sugeriraju da antioksidansi prisutni u crnom grožđu, posebno resveratrol, mogu imati povoljan učinak na zdravlje mozga. Resveratrol se povezuje s poboljšanjem kognitivnih funkcija i zaštitom živčanih stanica od oštećenja.
Grožđe sadrži vlakna koja su korisna za probavni sustav. Vlakna potiču redovitu probavu, sustav zatvaraju i održavaju zdravu crijevnu floru.
Crno grožđe bogato je vitaminom C, koji je važan za jačanje imunološkog sustava i borbu protiv infekcija. Vitamin C također igra ulogu u proizvodnji kolagena, važnog proteina za zdravlje kože, kostiju i zglobova.
Također, antioksidansi u crnom grožđu mogu pomoći u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih starenjem i smanjiti znakove starenja kao što su bore i oštećenja sunca.
Riznica nutrijenata
“Crno grožđe, bogato snažnim antioksidansima – polifenolima, pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i neuroloških poremećaja, ali ako se jede s lukom, može spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka i poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava.” kaže poznati britanski nutricionist Rob Hobson i dodaje:
“Često ne znamo da s hranom stvaramo korisne sinergije. S biološke točke gledišta, tijelo treba sinergije kako bi pravilno funkcioniralo. Sinergija hrane definira se kao način na koji određene namirnice i hranjive tvari koje sadrže djeluju zajedno kako bi pružile zdravstvene dobrobiti više od upotrebe jedne namirnice”.
Luk i grožđe zajedno stvaraju krvne ugrušake i jačaju zdravlje kardiovaskularnog sustava jer ta kombinacija poboljšava cirkulaciju.
Istraživanja su pokazala da ova kombinacija pomaže u jačanju kardiovaskularne zaštite poboljšavajući cirkulaciju.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.
Više o temiIzvor: Dnevno.hr